SENTINŢĂ! Ex-premierul Vlad Filat a fost condamnat la NOUĂ ANI de închisoare cu executare. PROCURORII CONTESTĂ DECIZIA

Fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Buiucani.

Totodată, instanţa a decis că ex-premierul demis pentru fapte de corupţie va rămâne fără Ordinul Republicii, va obligat să plătească amendă de 60.000 de lei şi nu va putea ocupa funcţii publice timp de cinci ani. Mai mult decât, instanţa a decis confiscarea averii, dobândită ilegal. 

Sentinţa nu este definitivă.

Procurorii s-au declarat nemulțumiți de decizia în acest dosar. 

Nici avocații apărării nu au fost de acord cu decizia judecătorilor.

PUBLIKA.MD aminteşte că fostul premier Vlad Filat a fost reţinut în data de 15 octombrie anul trecut, în baza unui mandat emis de Centrul Naţional Anticorupţie. Asta după ce deputații l-au lăsat fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general, pentru a fi cercetat într-un dosar penal pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Totul a pornit de la autodenunțul omului de afaceri Ilan Șor, care l-a pârât pe Filat că ar fi extorcat de la el bani, bunuri şi servicii în sumă de sute de milioane de dolari. 

Fostul președinte al PLDM a fost încătuşat la scurt timp după ce deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară.  

Vlad Filat a fost reţinut, inițial, pentru 72 de ore, iar ulterior a fost plasat în arest.    

Peste câteva zile, procurorii au efectuat percheziţii la sediul Partidului Liberal Democrat, la una din casele sale, dar şi la părinţii lui Vlad Filat unde au găsit documente care ar avea legătură cu fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.  

Ofiţerii au mai găsit note informative referitoare la urmărirea unor persoane, inclusiv politicieni. Unele acte aveau parafa "secret". Anchetatorii au mai găsit în locuinţă carduri bancare, stick-uri de memorie şi ceasuri de lux, care valorează sute de mii de lei.    

Mai mult, cinci mașini de lux ale lui Filat au fost puse sub sechestru.    

La sfârșitul lunii martie 2016, Vlad Filat ar fi încercat să influențeze martorii în dosarul în care este cercetat penal. Potrivit procurorilor, deputatul liberal-democrat le-a trimis ilegal, din pușcărie, scrisori prin intermediul avocaților săi.

Apărătorii lui Filat au negat însă acest lucru. Fostul premier pledează nevinovat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu