Senatul american a respins un proiect de lege privind datoria SUA, aprobat de Camera Reprezentanţilor

Embed:

Statele Unite bat pasul pe loc. După lungi dezbateri, Camera Reprezentanţilor din Congresul american a adoptat, în sfârşit, un proiect de lege pentru a ridica plafonul datoriei federale. Acesta însă nu a fost aprobat de Senatul american. Cei care s-au opus au fost reprezentanţii Partidului Democrat al lui Barack Obama.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner a propus ridicarea plafonului datoriei SUA în două etape şi o reducere a cheltuielilor publice timp de zece ani. Proiectul a fost, însă respins de Senat, în care democraţii sunt majoritari.

Reprezentanţii Casei Albe au declarat că tergiversarea negocierilor a adus daune economiei ţării.

"Suntem îngrijoraţi pentru că sunt dovezi clare că economia ţării a suferit enorm din cauza incertitudinii, precum şi din cauza atmosferei de circ create în jurul acestor negocieiri. Vorbim despre lucrurile care contează pentru stabilitatea economică a ţării şi de capacitatea economiei de a crea noi locuri de muncă", a menţionat  Jay Carney purtător de cuvânt al Casei Albe.

În acelaşi timp, preşedintele Barack Obama a anunţat că atât republicanii, adversarii acestuia, cât şi democraţii, trebuie să ajungă la un compromis pentru a reducere deficitul bugetar al ţării. Dacă până marţi, ambele camere ale Congresului american nu reuşesc să aprobe majorarea plafonului datoriei federale, atunci Statele Unite ar putea intra în incapacitate de plată.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu