Senatorul John McCain este dezamăgit de interdicţia lui Dodon de a implica trupele moldoveneşti în exerciţiile militare din Ucraina

Senatorul american, John McCain şi-a exprimat dezamăgirea faţă de interdicţia lui Igor Dodon de a implica trupele moldoveneşti în exerciţiile militare care vor avea loc în Ucraina.

 

Guvernul a anunţat că cei 57 de militari vor participa la exerciţiile militare unde vor fi şi ţări NATO, printre care SUA şi Turcia. 

Cu toate acestea, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a suspendat hotărârea aprobată de executiv.

"Pentru prima dată în calitatea mea de șef al statului, am decis să fac uz de dreptul meu constituțional, potrivit căruia șeful statului suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale.", a scris Dodon pe o reţea de socializare.

Pe dealtă parte, experţii în drept constituţional susţin că militarii moldoveni pot participa la exerciţii în alte state în baza unui acord semnat de către guvernul de la Chişinău cu cel din ţara gazdă. Prin urmare, executivul este obligat să-şi onoreze decizia. În cazul în care şeful statului consideră această decizie ilegală, el poate iniţia suspendarea şi o contestă la Curtea Constituţională.


Exerciţiile vor avea loc în perioada 7-23 septembrie, în acelaşi timp cu aplicaţiile militare ruse care vor avea loc la graniţa cu Belarus.

La aceste aplicații, militarii armatei noastre participă anual încă din 1996.

Cei 57 de militari participă la eveniment doar cu echipament militar individual, care exclude armament, muniții și tehnică militară. Nu este primul caz în care Igor Dodon interzice militarilor să participe la exerciţii regionale.

În luna februarie, şeful statului a refuzat să semneze decretul privind detașarea contingentului militar la aplicaţiile din România. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu