Semnificaţii şi legende. Află detalii INEDITE despre bradul de Crăciun

Bradul este tradițional asociat cu celebrarea Crăciunului, când în seara de ajun întreaga familie participă la împodobirea lui. În schimb, copiii sunt nerăbdători să vadă darurile lăsate de Moș Crăciun sub brad și pe care le vor găsi a doua zi, scrie clickpentrufemei.ro.

Legende despre bradul de Crăciun
Se spune că bradul verde este pomul vieții, și îl simbolizează pe Iisus Hristos, care este veșnic viu. De asemenea, bradul este considerat un arbore sfânt pentru că vârful său se îndreaptă spre înaltul cerului dumnezeiesc, iar ramurile rămân verzi, amintind de viața veșnică.

O legenda spune că în preajma iernii, o mică pasăre nu a mai putut să plece spre ţările calde, deoarece avea ruptă o aripă. Tremurând de frig, pasărea a încercat să se adăpostească în frunzişul unui stejar şi a unui ulm stufos, dar ambii copaci au refuzat-o, de teamă că le va mânca fructele. Disperată, aceasta s-a culcat în zăpadă, aşteptând să moară. Deodată a auzit chemarea unui brad, care îi promitea ocrotire, fiind cel care a salvat pasărea.

Dar, în seara de Crăciun, un vânt teribil a suflat cu putere peste pădure şi toţi copacii şi-au pierdut frunzele, în afară de bradul cel generos, pe care Dumnezeu l-a răsplătit pentru gestul de bunăvoinţă şi i-a păstrat frunzişul verde, oricât de aspre au fost temperaturile iernilor care au urmat.

O altă legendă, din nordul Europei, povesteşte că, odată, în vremuri foarte îndepărtate, au pornit la drum lung trei virtuţi surori (Speranţa, Iubirea şi Credinţa), căutând copacul care să le reprezinte: înalt ca Speranţa, mare ca Iubirea şi trainic precum Credinţa. După lungi căutări, surorile călătoare au găsit bradul, pe care l-au iluminat cu razele stelelor, devenind astfel primul pom sfânt împodobit de Crăciun.

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun
Datina folosirii bradului de Crăciun a fost preluată de la romanii antici, care îşi împodobeau locuinţele cu un brad sau cu crenguţe de brad în timpul serbărilor. La început, pentru împodobirea bradul de Crăciun se foloseau fructe, flori de hârtie și biscuiți, apoi, în timp, s-a trecut la globulețe de sticlă, beteală, bomboane de ciocolată și instalații luminoase. În plus, mai există obiceiul ca în vârful bradului să se pună o stea, un simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. De asemenea, despre stea se mai spune că aduce noroc și ajută la îndeplinirea dorințelor.

Crăciunul, sărbătoarea nașterii Domnului Iisus Hristos
Crăciunul este sărbătoarea nașterii Domnului Iisus Hristos, care este o sărbătoare a liniștii sufletești, a păcii și a cadourilor. Este un motiv de bucurie pentru creștini, dar, mai ales pentru copii, care așteaptă cu nerăbdare împodobirea bradului de Crăciun, să meargă din casă în casă cu colinda pentru a vesti nașterea Domnului, dar, cel mai important, pentru cadourile pe care le va lăsa Moș Crăciun sub brad.

Letonia, prima țară în care a apărut tradiția bradului de Crăciun
În anul 1510 a apărut prima dată bradul împodobit, la Riga, în Letonia. Iar 11 ani mai târziu, prinţesa Hélene de Mecklenburg a adus la Paris obiceiul împodobirii bradului, după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans.

În România, bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în anul 1866, în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, iar de atunci această tradiție a fost urmată în fiecare an.

Astăzi, împodobirea bradului a devenit una dintre cele mai iubite tradiții în întreaga lume, odată cu așteptarea, în seara de Ajun, a lui Moș Crăciun, care aduce cadouri copiilor cuminți, dar și pentru restul de membrii din familie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu