"Semnatarii Declaraţiei de Independenţă nu merită paşapoarte diplomatice"

Semnatarii Declaraţiei de Independenţă merită toată stima şi respectul, dar nu şi paşapoarte diplomatice. De această părere este jurnalistul Anatol Golea. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Fabrika de azi, 4 august.

Potrivit jurnalistului, deşi meritele parlamentarilor din anul '91 sunt enorme şi nu pot fi negate, există şi aspecte mai puţin pozitive care nu trebuiesc lăsate la o parte. Golea consideră că atunci "nu s-au făcut toate lucrurile bune care puteau fi făcute".

"Categoric nu sunt de acord că deputaţilor din primul Parlament al Republicii Moldova trebuie să li se acorde paşaport diplomatic. Avem şi oameni de cultură, artişti de teatru, personalităţi care merită acest document. Da de ce să nu acordăm aceleaşi privilegii şi membrilor Guvernului din '91? Asupra Executivului de atunci se făceau presiuni mai mari din partea Kremlinului", a declarat Anatol Golea.

"Avem cazuri când sub acoperire cu paşaport diplomatic se face contrabandă cu ţigări. Oamneii sunt diferiţi. Dacă vrem ca cetăţenii Moldovei să fie respectaţi când prezintă paşaportul la frontieră, atunci paşapoartele diplomatice trebuie să fie acordate în strictă conformitate cu legislaţia", a mai adăugat acesta.

De altă părere este însă politicianul Iurie Roşca. El crede că nu s-ar întâmpla nimic grav dacă semnatarii Declaraţiei de Independenţă ar beneficia de paşapoarte diplomatice. Dimpotrivă, ar fi o recompensă simbolică pentru cei care au schimbat istoria acestor meleaguri.

"Membrii primului Parlamament au făcut lucruri chiar mai importante decât semnarea Declaraţiei de Indendenţă. Din partea lor a fost un gest de curaj să recunoască Independenţa Lituaniei. Au făcut şi multe lucruri frumoase: adoptareea tricolorului, stema şi altele", a menţionat Roşca.

"Un paşaport diplomatic niciodată nu îţi oferă privilegiul să treci punctul vamal evitând controlul, cel puţin nu în ţările occidentale. O spun din propria experienţă de 7 ani", a punctat politicianul.

În opinia lui Iurie Roşca, are fi fost corect dacă Vlad Filat sau Valeriu Streleţ ar fi propus colegilor din AIE să decidă împreună. "Dar deoarece s-a întâmplat altfel, ceilalţi doi nu au putut să spună da, deorace îşi ştirbeau din imagine", explică acesta.

Preşedintele asociaţiei Parlamentului '9o, Petru Sandulache, susţine că în proiectul propus Guvernului, deputaţii din primul Legislativ nu au cerut paşapoarte diplomatice. Însă această prevedere era inclusă, deoarece constituie o normă în legislaţia tuturor ţărilor din UE.  "Acesta ar fi fi fost o mulţumire simbolică, nimic mai mult", a punctat Sandulache.

 

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu