SEMNAL DE ALARMĂ: Un apel fals la SERVICIUL 112, O VIAŢĂ PIERDUTĂ. Persoanele care se ţin de glume VOR FI AMENDATE

Un apel fals la serviciul 112 poate însemna o viaţă pierdută. Autorităţile trag un semnal de alarmă şi spun că aproape 70 la sută dintre cei care sună ţin liniile ocupate ca să se amuze. În ultimele cinci zile, din aproape 21 de mii de sunete înregistrate la numărul unic de urgenţă, peste 14 mii au fost false. Operatorii spun că cel mai des de glume se ţin minorii.

"Sunt sunete cand tac, râd, pun muzică, sunt copilaşi care se joacă, părinţii nu cunosc din pacăte, copilaşii se joacă şi în felul acesta pierdem foarte mult timp. Toate apelurile false şi abuzive îi obosesc pe operatorii noştri", a menţionat Carolina Sclifos, şef direcţie preluarea apelurilor.

Datorită soft-ului implementat doar la noi şi în Suedia, dispecerii reuşesc să descopere apelul fals, chiar în momentul în care discută cu persoana. Astfel se evită ieşirile inutile în teren a ambulanţei, a pompierilor sau a poliţiei. În caz contrar, statul ar cheltui degeaba pentru o intervenţie aproximativ 500 de lei.

"Facem localizarea cu harta, vedem ce ne spune apelantul, unde se afla, ne uităm la hartă dacă corespund datele. Dacă datele nu corespund, este apel fals. Apelantul este înregistrat şi organele competente urmează să ia măsurile corespunzătoare", a precizat Carolina Sclifos.

Alertarea falsă la 112 este pedepsită cu amendă de până la 1.500 de lei şi muncă neremunerată în folosul comunităţii.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu