Semnal de alarmă: O invazie de insecte atacă arbuștii de buxus. RECOMANDĂRILE specialiştilor

Embed:

În ultimii ani, o invazie de insecte atacă arbuștii de buxus și aceștia se usucă văzând cu ochii. Biologii trag un semnal de alarmă și spun că oamenii trebuie să fie foarte atenți atunci când își îngrijesc arbuștii din grădină și să nimicească insectele și lavrele lor.

"Comparativ cu celălalt gard verde, acesta e total ros, total galben, pentru că în acest an se observă o invazie foarte mare de o molie a frunzelor de buxus care vine din toate părțile și din Europa, și din Asia. Este o specie invazivă care face foarte urât", a menţionat Asea Timuş, profesor la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Specialiștii spun că primele insecte au apărut în Moldova acum șapte ani. Dar, în ultimul timp, acestea au început să se înmulțească rapid. Insectele sunt greu de observat, dar reușesc să lase plantele fără viaţă.

Pentru ca să crească repede, arbuștii de buxus au nevoie de îngrijire specială.

Plantele sunt stropite primăvara devreme, după care sunt prășite. Procedura trebuie repetată de trei - patru ori pe an.

"Trebuie să examineze împrejur, să vadă dacă nu e galbenă. Dacă frunzele sunt verzi și vioaie, dacă nu sunt veștede. Se dau frunzele într-o parte iată așa și dacă e ceva, pe sub frunze poate să aibă ceva musculițe", a explicat Liuba Panteleiciuc, agricultor.

Arbuștii de buxus sunt foarte des întâlniți în Moldova. Oamenii obișnuiesc să-și facă garduri vii din astfel de plante, pentru că sunt verzi tot anul. Un arbust de buxus costă aproximativ trei sute de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu