Semnal de alarmă! Economiştii prognozează scumpiri în lanţ

Embed:

Economiştii prognozează scumpiri în lanţ, după ce acum câteva zile, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementări Energetice au anunţat majorarea tarifelor la lumină. Astfel, cei câteva zeci de bani în plus pentru curentul electric se vor transforma în câţiva lei în preţul afişat pe rafturile din magazine.

Specialiştii trag un semnal de alarmă, întrucât se întâmplă în prag de toamnă când oamenii vor consuma mai multă energie electrică.

Aceştia spun că majorarea tarifelor la curent va lovi nu doar în oamenii de rând. Vor fi afectate, în mod special companiile mari de producere.

"Vor resimţi evident pentru că acolo sunt utilaje, consumul lor este mult mai mare, respectiv diferențele de preţ vor fi mai mari şi se vor resimţi mai mult", a spus economistul, Victoria Lisnevschi.

Scumpirea energiei electrice va duce la majorarea preţurilor la produsele alimentare, în special cele procesate din lapte şi carne. Directorul Asociaţiei Producătorilor de Lapte nu a precizat cu cât anume se vor scumpi lactatele, dar susţine că majorarea este inevitabilă.

"Din start trebuie să menţionăm că produsele procesate ango-industriale vor suferi o majorare la costul finit. Laptele, chefirul, smântâna, mai puţin caşcavalurile şi îngheţata sau untul, deci gama econom va avea cel mai mult de suferit în urma ridicării preţurilor la energia electrică", a spus Carolina Linte, director Asociaţiei Producătorilor de Lapte.

Amintim că ANRE a stabilit noi preţuri la energia electrică la solicitarea furnizorilor. Astfel, oamenii din nordul ţării vor plăti un tarif de doi lei şi 23 de bani pentru un kilowat oră, cu 32 de bani mai mult decât până în prezent. Şi consumatorii Gas Natural Fenosa vor trebui să scoată din buzunare cu 10 bani mai mult pentru un kilowat oră, adică un leu şi 89 de bani. Noile tarife vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Anul trecut, la propunerea Guvernului Filip, energia electrică pentru consumatorii Gas Natural Fenosa s-a ieftinit cu 20 de bani, iar pentru cei din nordul ţării, cu 21 de bani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu