Şeful statului Igor Dodon, SUSPENDAT din funcţie. Curtea Constituţională a instituit interimatul la Preşedinţie

Embed:

Curtea Constituţională a instituit interimatul la preşedinţia ţării. Prin urmare, preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie după ce acesta a refuzat repetat să semneze decretele de numire în funcţie a miniştrilor Nicolae Ciubuc şi Silvia Radu.

"1. Se constată circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de preşedinte a Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere guvernamentală, refuzul deliberat al preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de numire a candidaturilor propuse în mod repetat de către prim-ministru, fapt care reprezintă în sensul articolului 91 din Constituţie o imposibilitate temporare de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens. 

2. În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, preşedintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite, în calitate de preşedinte interimar, decretele de numire în funcţie a ministrului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi va oficia jurământul acestora. 

3. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus nici unui atac. Intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova" se arată în decizia magistraţilor Curţii Constituţionale. 

Președinția nu este de acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Iar Igor Dodon a scris pe Facebook că Înalta Curte a comis "o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea sa de a stopa o gravă încălcare a legislaţiei şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un așa-numit preşedinte interimar".

Autorii sesizării însă spun că argumentele Președinției sunt nejustificate.

"Curtea Constituţională de câteva ori s-a expus despre obligaţia şefului statului de a numi un ministru sau de a promulga o lege, dacă a fost înaintată a doua oară. Nu are şeful statului deja dreptul de discreţie. Trebuie să-i amintim şefului statului că în Republica Moldova este Constituţia şi el nu este lider de partid, el este un şef de stat şi are anumite obligaţiuni", a spus Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

PUBLIKA.MD aminteşte că Curtea Constituţională a fost sesizată la sfârşitul săptămânii trecute de deputaţii PDM, după ce preşedintele Igor Dodon a refuzat repetat să-i numească pe Nicolae Ciubuc şi Silvia Radu în funcţiile de miniştri.

Legislatorii au solicitat Curții să examineze sesizarea în regim de urgență pentru a evita blocajul instituțional.

Conform Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează repetat, este obligat să semneze decretele.

Anterior, Înalta Curtea a mai instituit interimatul temporar la Președinție de trei ori, după ce Igor Dodon a refuzat să numească mai mulți miniștri și să semneze legea anti-propagandă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu