Șeful Serviciului Vamal, despre factorii ce au împiedicat dezvoltarea economică și socială a Moldovei

Calea spre dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova ar fi fost mai scurtă dacă Serviciul Vamal și-ar fi exercitat, în trecut, cu corectitudine angajamentele. Declarația a fost făcut de directorul Servicului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul emisiunii FABRIKA.

“Lumea cunoaște foarte multe despre cazurile de fraude și evaziuni fiscale din Serviciului Vamal, nu pot sa le infirm nici eu. Le-am identificat. A trebuit sa le studiez bine ca să înțeleg complexitatea și valoarea lor, și să întreprind măsurile de rigoare. Aceste ilegalități sunt foarte ușor de indentificat. Problema constă în faptul că în trecut nu s-a dorit eliminarea corupției din sistem. Serviciul Vamal deține destule instruimente post-vămuire care pot să verifice și să identifice dacă au avut loc fraude", a declarat Vitalie Vrabie.

Potrivit directorului Serviciului Vamal, aceste ilegalități au adus un prejudiciu considerabil bugetului de stat, întrucât nu a permis crearea unei concurențe sănătoase pe piața de desfacere și a descurajat un număr mare de operatori economici din străinătate să investească în economia țării:

"În ultiimii ani vama s-a compromis mai mult decât în alte perioade de timp. În confirmare vin sumele enorme care nu s-au colectat la buget. Importurile a căror valoare a fost subestimată a impedicat îmbogățirea bugetul de stat și a permis crearea unei concurențe neloiale pe piață.  Astfel agenții economici dispuși să exerciteze un comerț corect nu au putut concura cu cei care s-au eschivat de la plata taxelor vamale. Acest lucru, totodată, nu a permis unui număr mare de potențiali operatori străini să vină pe piață și să facă investiții, ce ar fi contribuit puternic la dezovltarea economică a țării."

Vitalie Vrabie s-a pronunțat totodată supărat pe foștii conducători ai Serviciului Vamal pentru că au admis aceste nereguli pentru o perioadă foarte lungă de timp.

“Prejudiciile aduse de Serviciul Vamal în complicitate cu unii operatori și agenți economici nu au permis țării să se dezvolte altfel. Acum am fi putut acorda cetățenilor servicii sociale mult mai bune. Dar în egală măsură am un respect deosebit pentru ei [cei care au fost înaintea mea], întrucât [datorită lor] am înțeles pe cât de expuși sunt vameșii în execitarea funcțiilor responsabile pe care le au. Statul trebuie să aibă o grijă sporită față de cei 1.700 de colaboratori vamali care prin munca lor colectează în jur de 60% din bugetul de stat", a mai adăugat Vitalie Vrabie.

De asemenea, Vitalie Vrabie a îndemnat operatorii economici să renunțe la unele practici vechi, care au adus prejudicii semnificative economiei statului în trecut.

"În vamă până acum s-a practicat importul de produse la kilogram, care nu mai poate fi admis. Acest lucru s-a tolerat foarte mult timp în trecut și a provocat evaziuni, eschivări și subestimări, care în rezultat au provocat o lipsă de resurse pentru bugetul de stat. Operatorii care practică comerțul, trebuie să renunțe la practicile vechi care sunt nocive pentru economia țării. Nu putem importa mărfuri de larg consum în saci. Mărfurile trebuie sa vină sortate, astfel încât să fie ușor vizualizate și verificate, pentru a stabili valoarea reală a acestora. Sunt și reacții negative la aceste intervenții ale noastre. Mulți operatori s-au resemnat și s-au conformat acestei reguli, însă trebuie sa devină o regulă pentru toți", a precizat el.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu