Şeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, invitat special la FABRIKA. Cele mai importante declaraţii

(UPDATE 22:29): Priorităţi pentru acest an: sporirea capacităţii instituţionale a Poliţiei de Frontieră, negocierea cu partea română a Acordului de control comun la frontieră, şi să începem deja testarea acestui control comun la unul dintre punctele de trecere, îmbunătăţirea dialogului cu partenerii de dezvoltare, infrastuctura logistică, crearea condiţiilor mai bune pentru angajaţii Poliţiei de Frontieră.

(UPDATE 22:26): Fac un apel public către cetăţeni, ca până în data de 1 mai să identifice cele mai frumoase locuri în zona de frontieră, unde poliţiştii de frontieră pot să contribuie la amenajarea acestora, şi ulterior, aceste locuri să devină locuri de atracţie turistică. 

(UPDATE 22:24): În perspectiva apropiată ne dorim ca toate segmentele, nu doar cele vulnerabile, la fel, să fie acoperite cu echipamente moderne.

(UPDATE 22:23): La capitolul dotării tehnice: suntem dotaţi, dar insuficient. Noi suntem în dialog cu partenerii de dezvoltare. Avem nevoie la moment de echipament mai modern. Apelul meu către premierul domnul Filip este ceea ce ţine de creşterea salarială. 

(UPDATE 22:21): Cazurile de trecere ilegală a frontierei de stat sunt în descreştere. 

(UPDATE 22:19): Incidente au fost şi sunt. Noi cunoaştem, în mare parte, incidentele ce vizează cetăţenii care patrund pe teritoriul statului vecin, aceste informaţii ne sunt oferite de colegii din Ucraina.

(UPDATE 22:16): Nu mă voi expune asupra atitudinii autorităţilor de la Kiev către autorităţile din regiunea Transnistreană. Şi abordările, şi comunicarea cu autorităţile de la Kiev, în special ce ţine de segmentul central al frontierei de stat, acum la moment înregistrează un apogeu. Noi avem o comunicare excelentă cu colegii din Ucraina. Din ceea ce cunoaştem, rigorile controlului şi însuşi controlul s-a înăsprit pe partea ceea. Noi ne propunem, acest dialog, să îl mai diversificăm, şi peste o scurtă perioadă de timp să facem acel control comun cu colegii din Ucraina, pe partea ucraineană, în special ce ţine segmentul central.

(UPDATE 22:14): Noi suntem în deplină capacitate să facem faţă tuturor provocărilor de ordin intern sau cel extern.

(UPDATE 22:12): Cea mai mare problemă este, totuşi, la Sculeni: e postul mult mai mic, şi capacitatea lui este foarte redusă. Investiţii nu au fost făcute din anul 2006. Există proiecte în perspectiva apropiată: inclusiv şi construirea unui pod, şi a altor căi de acces, şi majorarea acestui punct de trecere. Noi lucrăm la acest capitol.

(UPDATE 22:09): Cele mai solicitate puncte de trecere sunt Sculeni şi Leuşeni-Albiţa. Trecerea frontierei implică, apriori, o doză de disconfort, recunosc acest lucru. Dar suplinirea personalului nu ajută la rezolvarea problemei cozilor. Noi suntem flexibili, dar situaţia nu o putem schimba, că fluxul de pasageri este atât de mare, că suplinirea personalului nu ajută la rezolvarea acestei probleme, în scurt timp. Construirea unor căi de acces, majorarea punctelor de trecere - aceasta ar fi o soluţie.

(UPDATE 22:05): Un număr foarte mic de angajaţi beneficiază de locuinţă de serviciu. Mai sunt şi soluţii, noi suntem într-un dialog permanent cu administraţia publică locală, în special cu cei, care se află în zona de frontieră, să ofere posibilitate angajaţilor noştri să folosească de spaţii locative. Pe lângă aceasta, este un teren la Telecentru. Noi vom prezenta publicului, în scurt timp, proiectul prin care propunem construirea a două blocuri locative.

(UPDATE 22:00): Eu aş prefera să îndrept resursele financiare spre stimularea prin premii. Fiecare dintre angajaţi va fi remunerat pe măsura performanţelor îngeristrate.

(UPDATE 21:53) Fredolin Lecari: Ne propunem creşterea salarială a anagjaţilor şi să-i responsabilizăm pe angajaţi să înţdreptăm eforturi pentrueleagă că dacă vor permite acte de corupţie, aceste infracţiuni se sancţionează. Noi în atragerea angajaţilor să muncească la poliţia de frontieră, ne dorim şi suplinerea lor acolo unde este necesar, astfel ca traversarea frontierei să fie mult mai sigură.

(UPDATE 21:50) Lecari: Pe lângă pogrese sunt şi suficiente probleme. Una ar fi remunerarea angajaţilor. Guvernul lucrează la acest capitol. La capitolul că nu am reuşit să scoatem în evidenţă unii angajaţi care îşi fac munca foarte bine încă avem de muncit. Nu am reuşit să facem acest lucru. 

(UPDATE 21:45) Fredolin Lecari: Recent am propus un schimb de management şi în această formulă vom activa în perioada următoare, astfel ne dorim să responsabilizăm angajaţii. Se lucrează mult. Este şi un semnal clar că nu se acceptă actele de corupţie la frontiera de stat. Moldova este o ţară de tranzit, de aceea transportarea drogurilor este şi în atenţia noastră. Înregistrăm şi la acest capitol succese, însă încă mai avem mult de muncit pentru a atinge sucesele pe care le dorim. Noi avem suficienţi specialişti, luptăm şi la capitolul fenomenului traficului de fiinţe umane. 

(UPDATE 21:40) Fredolin Lecari, despre contrabandă: Noi cunoaştem toate tipurile de contrabandă, statisticele arată că înregistrăm progrese privind combaterea acestui fenomen. Per general, contrabanda este în descreştere, cantităţile cu mărfurile de contrabandă la fel sunt în descreştere. Noi acordăm o atenţie sporită acestu fenomen şi într-un scurt timp vă asigor că vom avea noi progrese. Există diverse metode la care apelează contrabandiştii pentru a transporta ilicit bunuri, în special produse de tutungerie. Însă şi vigilenţa poliţiştilor de frontieră tot este în creştere. Frontiera moldo-română rămâne a fi un punct mai vulnerabil la capitolul contrabandei cu tutungerie. 

(UPDATE 21:35) Fredolin Lecari: Această funcţie de şef este una responsabilă. Nimeni nu mi-a spus că va fi uşor, dar îmi place munca pe care o fac, îmi fac meseria profesionist. Este o creştere şi o responsabilitate substanţială, dacă atunci (mă refer la funcţia anterioară) aveam în subordine 27 de angajaţi, iar acum peste 3.000, insemnă ceva. Cel mai complicat e faptul că practic viaţa privată parctic nu există. 

Şeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, este invitatul special la emisiunea FABRIKA din această seară. 

În cadrul emisiunii moderate de Alexei Lungu, invitatul va vorbi despre securitatea frontierei de stat, despre motodele de combatere a contrabandei, dar și despre prioritățile Poliţiei de frontieră pentru anul 2017.

Emisiunea Fabrika începe la ora 21:30 şi poate fi urmărită LIVE pe PUBLIKA.MD.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu