Şeful diplomaţiei britanice aruncă bomba: "SUA au lovit și, desigur, ar putea lovi din nou"

Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a declarat că SUA ar putea ataca din nou poziții ale regimului președintelui sirian Bashar al-Asad, într-un articol publicat duminică în cotidianul The Sunday Telegraph, potrivit Agerpres.ro.

"SUA au lovit și, desigur, ar putea lovi din nou. Acest lucru creează o ambiguitate care ar trebui să atârne greu peste mințile vinovate de la Damasc", a apreciat șeful diplomației britanice în ziarul citat, preluat de EFE.

Johnson îl califică pe Al-Assad drept "arhiterorist" și asigură că Marea Britanie și aliații săi vor strânge dovezi pentru "a-i judeca pentru crime de război pe cei vinovați" de prezumtivul bombardament cu arme chimice din 4 aprilie din Siria, agresiune care a determinat Washingtonul să lanseze 59 de rachete de croazieră asupra unei baze siriene ca represalii.

În ciuda faptului că regimul de la Damasc a negat implicarea în atacul cu arme chimice, Johnson a susținut că SUA, Marea Britanie și "aliați-cheie" cred că "este foarte probabil să fi fost vorba despre un atac al lui Al-Assad împotriva propriului popor, folosind arme interzise acum aproape o sută de ani". Johnson reiterează totodată că Moscova ar trebui să-și folosească influența asupra Siriei pentru a pune capăt conflictului.

Al-Assad este "toxic și la propriu și la figurat și a venit vremea ca Rusia să înțeleagă acest lucru. Încă mai are timp să se poziționeze de partea corectă", a insistat șeful diplomației britanice. "Rușii l-au salvat (pe Al-Assad — n.r.) și tot rușii pot ajuta la înlăturarea lui de la putere", consideră Johnson.

În opinia sa, Moscova se poate "alătura unei coaliții de peste 60 de țări pentru a lupta împotriva Statului Islamic și să-și mențină interesele strategice în Siria, cu perspectiva de a avea o relație mai productivă cu președintele Trump" (președintele SUA, Donald Trump — n.r.).

Johnson a exclus totuși ca Marea Britanie să pledeze pentru o intervenție militară de proporții în Siria. "Știm cu toții că suntem foarte departe de orice fel de desfășurare pe scară largă, de orice fel de mare acțiune occidentală în Siria. Lecțiile invaziei din Irak, în 2003, sunt dureroase și este de înțeles că ele afectează politicieni și cetățeni de pe ambele maluri ale Atlanticului", a mai apreciat șeful diplomației britanice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu