Șeful delegației UE: Un dialog trilateral în problema Acordului de asociere a Moldovei la UE, EXCLUS

Embed:

Șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a exclus posibilitatea unui dialog în format trilateral Bruxelles-Chișinău-Moscova în problema Acordului de asociere a republicii la UE, așa cum își dorește președintele moldovean Igor Dodon, relatează portalul IPN.

"Noi avem relații bilaterale cu Republica Moldova și suntem gata să discutăm în continuare în acest format", a afirmat luni seara diplomatul european în cadrul unei emisiuni televizate.

Acordul de asociere la UE, a afirmat Pirkka Tapiola, nu reprezintă un impediment pentru Republica Moldova de a reveni pe piața rusă.

"Acordul de asociere nu afectează independența Republicii Moldova. Noi doar vom saluta reluarea importurilor pe piața rusă, una foarte mare. Republica Moldova este în drept să semneze acorduri de colaborare cu orice țară, inclusiv din cadrul CSI (Comunitatea Statelor Independente, ex-republicile sovietice cu excepția țărilor baltice și a Georgiei). Este o aberație că mărfurile europene vor invada piața rusă. Mărfurile europene sunt cunoscute și nu vor putea fi date ca alt tip de mărfuri. Sau nu înțeleg de ce ar trebui să se exporte pe piața rusă fructe europene, dându-le drept moldovenești, când Republica Moldova produce astfel de fructe. În acest caz ar fi o fraudă', a declarat Tapiola, .

Totodată, oficialul european a subliniat ca este mai mult în interesul Chișinăului să mențină acest acord, având în vedere că "Republica Moldova reprezintă pentru UE o piață de desfacere foarte mică".

Șeful misiunii UE la Chișinău a mai declarat că nu susține disputele pe teme de geopolitică între reprezentanții puterii și liderii partidelor de la Chișinău.

"Uniunea Europeană a fost creată pentru a evita confruntările geopolitice. Pe noi ne interesează calitatea reformelor. Aceste confruntări distrag atenția de la implementarea reformelor și interesele cetățenilor", a declarat Tapiola.

După întrevederea cu președintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, la începutul lunii februarie la Bruxelles, Igor Dodon a declarat că i-a propus acestuia lansarea unor negocieri trilaterale între UE, Republica Moldova și Federația Rusă, negocieri care ar fi vitale, în opinia sa, pentru restabilirea relațiilor dintre Chișinău și Moscova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu