Şeful Delegației Misiunii Europene, acuzat de comportament nediplomatic

Embed:

Una spune, alta face. Şeful Delegației Misiunii Europene Pirkka Tapiola este acuzat de liderul unei organizaţii neguvernamentale de comportament nediplomatic şi contrar spiritului european.

Valentina Geamăna vicepreședinte al Asociației Aktiv Hilfe fur Kinder afirmă că Tapiola a insultat societatea civilă, implicată în combaterea violenţei în familie.

Reprezentanţii Activ Hilfe fur Kinder au trimis o scrisoare deschisă Comisiei Europene în care îşi exprimă indignarea pentru că Pirkka Tapiola a dat dovadă de un comportament nediplomatic, în timpul unei acţiuni de caritate. Este vorba despre un eveniment la care erau vândute bilete pentru un concert organizat de Fundaţia lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss", în susţinerea victimelor violenţei în familie, care şi-au găsit refugiu la un Centru de profil din Ciuciuleni, proiect al asociaţiei Activ Hilfe fur Kinder. Vicepreşedintele acestei organizaţii precizează în scrisoare că în timp ce vorbea despre importanţa susţinerii victimelor violenţei în familie, Pirkka Tapiola a afirmat că nu cumpără nimic de la "Edelweiss". 

În opinia reprezentanţilor organizaţiei Activ Hilfe fur Kinder, este inadmisibil ca șeful Delegației Misiunii Europene la Chișinău să trateze atât de iresponsabil un eveniment caritabil care a adunat 300.000 de lei pentru victimele violenței în familie. Potrivit ONG-ului, Pirkka Tapiola a dat dovadă de un comportament incorect, contrar valorilor pe care trebuie să le promoveze în calitatea sa de șef al Delegației Misiunii Europene la Chișinău.

Concertul dedicat victimelor violenței în familie a fost susţinut de interpreta din România Paula Seling şi artişti din ţară, printre care Alexandru Manciu, Ion Raţă, Geta Burlacu, Olia Tira, Elena Javelea şi Cristina Pintilie, dar şi orchestra simfonică Chişinău Youth Orchestra.

 În rândurile de mai jos găsiți textul integral al scrisorii:

Către Comisia Europeană

Către Comisarul pentru Drepturile Omului

Către ONG internaționale cu activitate în apărarea drepturilor omului și lupta împotriva violenței în familie.

 

Scrisoare deschisă

Numele meu este Valentina Geamănă, din partea Asociației Aktiv Hilfe fur Kinder.

Deja de  noua  ani, alături de Asociația Aktiv Hilfe fur Kinder, am reușit să facem multe lucruri bune. În școli și în case de tip internat, în aziluri de bătrâni, noi am reușit să înlocuim geamurile, sistemele de încălzire, să facem reparații. În această perioadă, am făcut donații de alimente pentru elevi. Ne-am implicat pentru îmbunățirea condițiilor din penitenciare. Am construit un centru de pregătire practică pentru antrenarea pompierilor și am donat o mașină de pompieri. Dar proiectul meu de suflet este Centrul dedicat victimelor violenței în familie.

Încă din anul 2014, încercăm să punem pe picioare mai multe proiecte sociale care au ca scop susținerea persoanelor social-vulnerabile și a victimelor violenței în familie. Mă implic personal să fac aceste lucruri în țara mea, în Republica Moldova, în care fenomenul violenței în familie este foarte răspândit, iar mulți oameni au nevoie de ajutor.

Astăzi, acest Centru se autofinanțează și găzduiește femei care au avut de suferit în urma violenței în familie. Nu a fost un lucru ușor să ajungem aici, au fost multe eforturi, pe care le-am făcut din inimă și nu așteptând recunoștința cuiva.

Am așteptat însă o atitudine corectă, diplomatică din partea șefului Delegației Misiunii Europene la Chișinău, domnul  Pirkka Tapiola,față de munca noastră în domeniul caritabil și față de eforturile noastre pentru combaterea violenței în familie în Republica Moldova. Din păcate, și spun acest lucru cu cel mai mare regret și cu mare dezamăgire, am trăit pe propria piele un moment trist și am simțit personal “palma” pe care domnul Tapiola a dat-o societății civile din Republica Moldova, luptei noastre pentru respectarea drepturilor omului și combaterii fenomenului violenței în familie.

Doresc să vă semnalez această atitudine pentru că sunt convinsă că și alte persoane, instituții sau organizații neguvernamentale s-au mai lovit de aroganța acestui domn. Totodată, din acest moment atât eu, cât și colegii mei din societatea civilă îl vom evita în proiectele ulterioare și, atât timp cât dumnealui va rămâne în funcție, noi vom căuta sprijin european direct de la organismele superioare Delegației Uniunii Europene la Chișinau.

Despre ce a fost vorba. La începutul lunii decembrie, am participat la o expoziție pentru a vinde ultimele bilete pentru concertul caritabil organizat de o altă fundație din Republica Moldova, “Edelweiss”, în beneficiulCentrului împotriva violenței în familie din Ciuciuleni. În timp ce le vorbeam despre cât de important este acest ajutor dat victimelor violenței în familie, domnul  Pirkka Tapiola s-a apropiat de mine și mi-a transmis că el nu cumpără nimic de la „Edelweiss”. Așa a considerat șeful Delegației Misiunii Europene la Chișinău să trateze un eveniment caritabil care a ajuns să adune 300.000 MDL pentru victimele violenței în familie, prin solidarizarea oamenilor simpli și a artiștilor din România și Republica Moldova. Eu nu știu ce are de împărțit un un înalt oficial european cu una dintre cele mai cunoscute fundații de caritate din această țară, nici nu doresc să mă implic, însă oricare ar fi motivele,atitudinea dumnealui arată lipsă de tact, lipsă de diplomație și sensibilitate față de noi toți.

Dumnealui a dat dovadă de un comportament nedrept, opus valorilor europene pe care trebuie să le promoveze în calitatea sa de șef al Delegației Misiunii Europene la Chișinău. Iar acest lucru este o mare dezamăgire.

Ceea ce ne consolează este însă faptul că din ce în ce mai mulți moldoveni respectă valorile europene autentice, se regăsesc și tind spre acestea. Meritul însă, vă asigur, nu este al domnului Tapiola.

Noi vom lupta în continuare pentru mai puțină discriminare și mai mult respect!

Cu deosebită considerație,

Valentina Geamăna

Vice președinte al Asociației Aktiv Hilfe fur Kinder

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu