Şeful de la ANSA, suspectat de abuz în serviciu şi îmbogăţire ilicită, şi-a recunoscut vina

Şeful postului de control fitosanitar Leuşeni din cadrul ANSA îşi va petrecere următoarele 20 de zile în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de magistraţii judecătoriei Chişinău după ce funcţionarul a decis să-şi recunoască vina şi să colaboreze cu ancheta.

PUBLIKA.MD aminteşte că şeful Postului control fitosanitar Leușeni al Agenţiei naţionale pentru siguranţa alimentelor a fost reţinut, miercuri, 6 septembrie, de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Acesta este bănuit de abuz în serviciu şi corupere pasivă, exprimate prin perceperea sistematică de mijloace financiare de la diferiţi agenţi economici.

Alături de şeful de la ANSA a mai fost reţinut şi reprezentantul unui agent economic, care este suspectat de corupere activă.

Potrivit materialelor cauzei penale, şeful Postului control fitosanitar Leușeni, folosind situația de serviciu, ar fi dat indicații ilicite medicilor veterinari şi fitosanitari din subordine, ordonându-le să creeze impedimente neîntemeiate agenților economici care importă în Republica Moldova produse alimentare, cu scopul de a-i determina pe aceştia să-i solicite ajutorul personal. Ulterior, după ce discuta cu agenţii economici, funcţionarul îi condiţiona să-i achite diferite sume de bani pentru a soluţiona problema.

În procesul investigării cazului, s-a constatat că şeful postului control fitosanitar primea regulat diferite sume de bani pentru fiecare partidă de produse alimentare importate pe parcursul săptămânii prin postul vamal Leuşeni, dar şi prin posturi vamale Tudora şi Criva.

Astfel, în privinţa funcţionarului a fost pornită o urmărire penală pentru corupere activă, fiind acumulate probe privind perceperea sistematică a unor plăţi de la un şir de agenți economici. Acestea ar fi fost achitate sub formă de "salariu" sau "taxă de protecţie", cadouri preţioase etc.

De asemenea, în privinţa funcţionarului menţionat se documentează şi componenţa de înfracţiune prevăzută de art.3302 alin.(1) Cod penal - îmbogăţirea ilicită.

Şeful postului control fitosanitar este reţinut pentru 72 de ore şi se află în custodia CNA.

Tot miercuri a fost reţinut şi unul dintre reprezentanţii agentului economic care achitau regulat mită. Ultimul este cercetat pentru corupere activă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu