Şeful CA, Dragoş Vicol, protejează televiziunile afiliate PSRM. A ignorat o sesizare în care sunt anunţate mai multe încălcări

Dragoş Vicol prins cu minciuna. În data de 8 octombrie, în cadrul şedinţei Consiliului Audiovizualului, şeful CA, Dragoş Vicol, a declarat că până în prezent nu au fost înregistrate sesizări cu privire la încălcarea cadrului legal de către instituţiile de media în campania electorală.  

"Vreau să remarc lipsa sesizărilor în primul raport de monitorizare şi acest lucru mă îndreaptă către ideea că sunt mai puţine abateri care se aruncă în ochi, care sunt flagrante din partea celor care stau în faţa ecranului azuriu. S-au poate din partea faptului că în prima perioadă nu s-au intensificat turaţiile maxime ale campaniei electorale. 

Pe de altă parte, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a solicitat vineri, 4 octombrie, printr-o scrisoare, Consiliului Audiovizualului (CA) să monitorizeze posturile Televiziunea Centrală care îi aparţine lui Ilan Şor, dar şi NTV Moldova și Accent TV, afiliate PSRM, la capitolul respectării legislației în actuala campanie electorală.

"În temeiul  art. 83 alin. (3) al Codului serviciilor media audiovizuale, solicităm CA să inițieze procedura de monitorizare în campania electorală a radiodifuzorilor NTV Moldova, Accent TV, Televiziunea Centrală pentru a analiza modul în care aceștia respectă prevederile legale cu privire la asigurarea informării corecte (art.13, Codul serviciilor media audiovizuale)", se menționează în sesizarea CJI.

În sesizare se mai spune că în perioada de raport, Televiziunea Centrală a favorizat reprezentanții Partidului Politic Șor, iar NTV Moldova și Accent TV l-au promovat masiv pe candidatul PSRM Ion Ceban. Dragoş Vicol s-a făcut că nu vede această sesizare.

Amintim că CA a anunțat că va monitoriza în actuala campanie electorală doar șase furnizori de servicii media audiovizuale - posturile de televiziune Moldova 1, Moldova 2, Prime TV, Canal 2 și posturile de radio - Radio Moldova și Radio Moldova Tineret în baza articolului 70 a. 12 (Codul electoral).

Potrivit media-azi.md, unii experți media consideră că, prin decizia de a reduce numărul de posturi monitorizate, autoritatea de reglementare în domeniul audiovizual ar proteja anumiți radiodifuzori afiliați PSRM, partid, care se află în prezent la guvernare.

PUBLIKA.MD precizează că nu este prima dată când cei din conducerea CA sunt acuzaţi de duble standarte. Mai exact, instituţia condusă de Dragoş Vicol ar favoriza postul de televiziune RTR Moldova. 

Recent, a fost respinsă solicitarea postului de televiziune REN Moldova de prelungire a licenţei. Patru membri au votat pro, iar alți patru împotriva. Membrii CA, care au votat împotrivă, și-au argumentat decizia prin faptul că acest post nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, care obligă radiodifuzorii să aibă 80% din emisiuni în limba română

Membrii CA care au susținut prelungirea licenței pentru REN Moldova au amintit cazul postului RTR Moldova, care la fel nu are emisiuni în limba română, dar a primit recent acceptul CA de a fi în spațiul audiovizual autohton. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu