Șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc a participat la Reuniunea șefilor de poliție din cadrul Forumului de la Salzburg

Delegația Poliției din Republica Moldova, condusă de Gheorghe Cavcaliuc, a participat la Reuniunea șefilor de poliție, care a avut loc în orașul Varșovia, Polonia.

Reuniunea are drept scop îmbunătățirea cooperării polițienești internaționale, prin consolidarea capacităților Punctului unic de contact din cadrul structurilor polițienești naționale, precum și împărtășirea progreselor asumate de către statele grupului de prieteni în contextul vectorului european. 

În cadrul evenimentului, delegația Inspectoratului General al Poliției a prezentat progresele înregistrate de Centrul cooperare polițienească internațională în raport cu Agenția europeană Europol, implementarea cu succes a sistemului criminalistic privind amprentele digitale, prioritățile pe termen mediu în dezvoltarea expertizei ADN, precum și aderarea la Sistemul european de informații cu privire la automobile și permise de conducere (EUCARIS).

Printre subiectele abordate la reuniune se numără ideea instruirii a două grupuri de formatori din cadrul Poliției din Republica Moldova la instituțiile de pregătire ale polițiștilor din Polonia, includerea Inspectoratului General al Poliției în proiectul ILECU IV, finanțat de Austria, precum și susținerea candidaturii Ministerului Afacerilor Interne la poziția de director general al Centrului Sud-Est de Aplicare a Legii cu sediul la București.   

Evenimentul a fost organizat de Poliția Națională din Polonia, sub egida Forumului de la Salzburg, unde a participat conducerea instituțiilor polițienești din 13 țări, precum și organizațiile internaționale Europol și Interpol.

Forumul de la Salzburg, creat în anul 2000, la inițiativa Ministerului Federal de Interne din Austria, este un parteneriat de securitate la nivelul Europei Centrale, care și-a asumat ca prioritate, parcursul european.

Republica Moldova participă la lucrările acestei platforme din anul 2006, odată cu inițiativa parteneriatului de  dezvoltare a strategiei comune externe "Grupul de prieteni", unde au fost invitate statele din Balcani, inclusiv și Republica Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu