Şefii celor două mari puteri mondiale s-au întâlnit la New York. Despre ce au discutat Putin şi Obama

Embed:

Barack Obama şi Vladimir Putin au avut prima lor întrevedere bilaterală din ultimii doi ani. Cei doi şefi de stat și-au dat mâna după Adunarea Generală a ONU de la New York. Principalele teme de discuții au fost războiul civil din Siria și conflictul din estul Ucrainei.

Presa a notat că întrevederea dintre cei doi lideri a durat aproximativ o oră şi jumătate. Referitor la războiul din Siria, Vladimir Putin a declarat că ar putea continua atacurile aeriene asupra grupării Statul Islamic.

"Noi ne gândim cum putem ajuta suplimentar armata siriană în lupta contra terorismului. Dar despre operațiuni terestre desfășurate de militarii ruși nici nu poate fi vorba", a precizat președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Cei doi preşedinţi au convenit ca oficialii forțelor armate ale Rusiei şi SUA să poarte discuții, pentru a evita eventualele conflicte legate de operațiunile din Siria.

Obama nu a ezitat să facă aluzie şi la intervenţia Rusiei în Ucraina, menţionând că nu poate decât să condamne acţiunile ilegale ale unor ţări puternice, care vor să se impună în faţa altora, mai slabe.

Înainte de întrevederea bilaterală, liderii celor două state au participat la recepţiei oficiale de la Adunarea Generală a ONU. Mai multe publicaţii străine au titrat că în cadrul dineului, Barack Obama ar fi ciocnit cupa de şampanie cu toată lumea, nu şi cu Vladimir Putin. Asta după ce liderul de la Casa Albă a felicitat Naţiunile Unite cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la fondare. 

Totuşi, există alte imagini video care dezmint această informaţie. Barack Obama ar fi ciocnit un pahar de şampanie cu Vladimir Putin înainte să-şi ţină discursul.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia au devenit tensionate, anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea şi susţinerea acordată de Moscova rebelilor din estul separatist al Ucrainei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu