Șefa internatului unui liceu din Capitală a angajat fictiv mai multe persoane. Cum scotea banii de pe card şi ce riscă aceasta

 

Culmea nesimţirii din partea directoarei căminului liceului - internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău. Potrivit CNA şi a procurorilor, femeia a profitat de neîndemânarea unor angajaţi de a folosi cardurile salariale şi le-ar fi extras banii. Mai mult, ar fi introdus în acte lucrători fictivi pentru a însuşi lefurile. Acum, aceasta este cercetată penal pentru abuz în serviciu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, femeia ar fi extras bani de pe cardurile angajaţilor fictivi, dar şi ale celor reali.

"Pe motiv că nu cunoşteau cum să se folosească de un card bancar, aceste cartele erau în posesia bănuitei. Ea ar fi extras banii de pe ele, după care o parte din salariul îl dădea angajaţilor, iar altă parte ar fi însuşit-o ilegal", a spus purtătorul de cuvânt al CNA , Angela Starinschi.

Procurorii şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii în biroul, dar şi la locul de muncă al bănuitei, de unde au ridicat mai multe carduri, dar şi bani în diferite valute.

Şefa căminului este cercetată penal în stare de libertate pentru că şi-a recunoscut vina parţial. Nu ştim, însă dacă s-a prezentat sau nu la serviciu. Una dintre angajate a refuzat să ne spună acest lucru şi ne-a interzis să intrăm în birou. Mai mult, nu am fost lăsaţi nici să filmăm uşa cabinetului.

"Noi niciodată nu am avut probleme în privinţa şefei şi cu banii şi cu nimic. Şefa îndeobşte a ajutat toţi copiii la toate nevoile".C2_BURT_TITLU_EXPL - VERA SPĂTARU-angajata căminului

Totodată, această angajată recunoaşte că directoarea căminului extrăgea de pe card leafa mai multor subalterni.

"- Care nu poate folosi cardurile, au rugat-o să ia banii de pe card şi atât.
- Demult se întâmpla acest lucru?
- Nu pot să vă spun de când se întâmpla" a spus angajata căminului, Vera Spătaru.

Directorul instituţiei de învăţământ a refuzat să comenteze cazul şi ne-a închis uşa în nas.

"Nu vreau să vorbesc la tema asta. Când o să fie rezultatul, atunci....", a spus directorul liceului-internat "Ciprian Porumbescu", Valeriu Luţă.

Suma prejudiciului va fi evaluată, după ce victimele vor fi audiate. Totodată CNA urmează să verifice dacă schema de însuşire ilegală a banilor nu este practicată şi-n alte instituţii din ţară.

"Presupunem că există această schemă şi-n alte instituţii de învăţământ, şi nu doar de învăţământ, dar aceste lucruri trebuie investigate",  a spus purtătorul de cuvânt al CNA , Angela Starinschi.

Suspecta riscă până la şapte ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 15 ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu