Şefa diplomaţiei de la Chişinău, sigură că Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE, la Vilnius

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, se declară sigură de faptul că Republica Moldova va parafa, în cadrul Summitului de la Vilnius, Acordul de Asociere cu UE. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Replica, de la Prime.

Potrivit ministrului de Externe, raportul Comisiei Europene este decisiv pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE: "Este un element absolut fundamental. Comisia Europeană este instituţia împuternicită şi autorizată să lucreze cu ţara candidat la toate etapele de aderare. Statele membre şi Parlamentul European vor lua decizia în baza recomandărilor Comisiei Europene. Din moment ce raportul a fost unul favorabil, ne aşteptăm ca şi finalul să fie favorabil".

Ministrul susţine că raportul pozitiv al CE este rezultatul muncii multor oameni: "E rezultatul muncii unei echipe destul de numeroase, în primul rând toate instituţilile guvernamentalem, dar şi colegii din Parlament. Foarte mulţi experţi ai societăţii civile, dar şi străini au contribuit la expertizare, monitorizare".

În ceea ce priveşte abolirea regimului de vize pentru moldoveni, Natalia Gherman consideră că niciunul dintre cele 28 de state membre ale UE nu ne va crea probleme la acest capitol: "În paralel cu lucrările pe care le-am desfăşurat cu Comisia Europeană, am conlucrat cu toate statele membre, la nivel de informare, de solicitare a expertizărilor. Faptul că doar R. Moldova a avansat şi a primit această recomandare este o dovadă în acest sens. Noi nu ne aşteptăm la probleme din partea niciuneia din cele 28 de ţări. Dimpotrivă, avem angajamente cu fiecare din aceste state".

Şefa diplomaţiei de la Chişinău a venit şi cu unele precizări referitoare la regimul liberalizat de vize: "Începem cu abolirea vizei pentru persoanele care deţin paşapoarte diplomatice şi de serviciu, după care va urma şi a doua etapă, cea a abolirii regimului pentru toţi cetăţenii. Acest regim liberalizat de călătorii în UE îndată ce-l vom obţine înseamnă aflarea timp de 90 de zile pe teritoriul UE pe parcursul a 6 luni, fără nicio pauză sau cumulativ. Evident, această decizie nu va presupune angajarea în câmpul muncii. Nu e nevoie de invitaţie, e o călătorie scurtă cu paşaport biometric, doar cei cu asemena paşaport vor dispune de călătorii libere. Paşapoartele de tip vechi vor mai fi valabile, dar cu ele nu vom putea călători liber".

Natalia Gherman a mai adăugat că cetăţenii R. Moldova ar putea călători liber în UE deja în toamna anului viitor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu