Şedinţă la Guvern: Ministerul Economiei, cel al Finanţelor şi ANRE au o săptămână la dispoziţie pentru a explica de ce a crescut preţul la carburanţi

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat joi, la ora 07.00, prima ședință a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor. Premierul a cerut explicaţii cu privire la majorarea preţurilor la carburanţi şi transport.

Din cadrul grupului de lucru fac parte conducătorii Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Ministerului Sănătăţii, CNA, ANRE, ANSA, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal de Stat. 

Primul subiect abordat a fost evoluția prețurilor la carburanți. Ștefan Creangă, directorul ANRE, a informat că 123 de agenți economici dispun de licență pentru comercializarea produselor petroliere și 710 stații de alimentare cu produse petroliere în țară. În structura vânzărilor 70.3 % e motorina, 20.8% e benzina și 8.9% e gazul lichefiat. ANRE verifică doar un parametru, respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală pe activitate a titularului de licență. Domnul Creangă a menționat că rentabilitatea stabilită de lege poate fi ușor evitată prin creșterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie să intervină.

ANRE a informat că modificarea abordării de reglementare a fost implementată începând cu 1 Ianuarie 2019, dar mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient.

Totodată, reprezentantul Consiliului Concurenței a informat că are în vizor piața produselor petroliere. CC a intervenit prin colectarea informațiilor pentru a identifica probe de existență a înțelegerilor de cartel, dar până în prezent nu sunt. CC cunoaște aspecte care demonstrează indirect că înțelegeri pot exista. Premierul s-a anunțat îngrijorat de eficiența activității CC, care deține o echipă de 130 de specialiști, dar nu este capabilă să identifice și să combată eficient înțelegerile de cartel.

În cadrul şedinţei, ministrului economiei şi a infrastructurii, Anatol Usatîi, a informat că din 2013, anul din care tarifele în transport nu au fost actualizate, costul la carburanți a crescut de 3 ori. Au crescut pe lanț costurile pieselor de schimb și a serviciilor de reparație, iar salariile pe țară s-au dublat în această perioadă. Vârsta unităților de transport antrenate în transportul interurban a crescut, iar acum pe rute circulă foarte multe unități învechite. Industria a ajuns într-o stare precară și sunt necesare măsuri pentru a o resuscita și a încuraja investițiile în unități de transport și în șoferi profesioniști.

În finalul ședinței, Șeful Executivului a solicitat MEI, MF și ANRE să examineze timp de o săptămână efectele modificării abordării în cazul reglementării prețurilor pentru produsele petroliere.

loading...

Lasă un comentariu