Ședința de parlament compromisă din cauza protestelor opoziției

Embed:

Deputaţii din fracţiunile PAS şi PPDA au blocat astăzi tribuna Parlamentului, în semn de nemulţumire că proiectul moţiunii împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, nu a fost inclus pe ordinea de zi. Prezenţa premierului în Parlament, cu raportul de 100 de zile de activitate, a tulburat şi mai mult apele.

Deputaţii din Blocul ACUM l-au huiduit, şedinţa Legislativului a fost amânată pentru joia viitoare, iar premierul, până la urmă, şi-a prezentat raportul în faţa jurnaliştilor.

Deputaţii din PAS şi PPDA au anunţat presa, înainte ca să înceapă şedinţa, că vor bloca tribuna pentru jumătate de oră.

"Buchia legii nu se respectă. Noi am văzut ieri cum moţiunea de cenzură împotriva unui ministru a lui Dodon, ministru de buzunar Ciocoi, care a fost depusă perfect legal, a fost respinsă. Azi, prima măsură mai drastică, mai neortodoxă, dar în limita bunului simţ o să fie întreprinsă", a spus preşedintele fracţiunii PPDA, Alexandru Slusari.

Spiritele s-au încins în plenul parlamentului şi mai tare când deputaţii au auzit că premierul a venit azi cu raportul, chiar dacă trebuia să o facă săptămâna viitoare, potrivit ordinii de zi aprobate.

"Nu vă scoatem cu poliţia, dumneavoastră sunteţi obligaţi. Stimaţi colegi vă rog să vă ocupaţi locurile în sală, încălcaţi regulamentul Parlamentului şi este grav", a spus preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

"Stimată doamnă preşedinte am două scenarii, fie raport de 30 de zile, fie patru ore. Cât îmi alocaţi pe acel scenariu merg", a spus premierul, Ion Chicu.

Între timp, deputaţii PAS şi PPDA l-au huiduit pe premier.

Premierul a mai făcut o tentativă de a-şi prezenta raportul. Pentru că spiritele nu s-au calmat, Zinaida Greceanîi a întrerupt şedinţa.

Nu au ştiut că vine premierul nici democratul Pavel Filip.
 
"Nu ştiu nici până acum că va veni, dacă vine domnul Chicu atunci vom auzi raportul şi îi voi pune întrebări", a spus deputatul PDM, Pavel Filip.

Socialiştii spun că nu înţeleg acţiunile celor din PAS şi PPDA.

"Dânşii astăzi preferă să facă showuri destul de banale. În lipsă de creativitate, nu au găsit nimic decât toţi cei 15 oameni să fie prezenţi la tribuna centrală. Nu putem înţelege nici logica, nici strategia. Probabil că este lipsă şi de una, şi de a doua" , a spus deputat PSRM. Vlad Batrîncea.

Pauza de jumătate de oră, anunţată de preşedintele Parlamentului, a durat mai mult. Deputaţii au revenit în sală peste câteva ore. Şedinţa însă nu a mai continuat.  

"Guvernul Dodon a încercat să vină la Parlament prin uşa din spate şi să-şi prezinte aşa numitul raport de activitate pentru o sută de zile.  Slavă Domnului noi cu dumneavoastră trăim încă într-o republică parlamentară şi această republică va rămâne parlamentară, nu este republica lui Dodon şi a celor pe care ei îi slujeşte", a spus preşedintele fracţiunii PAS, Igor Grosu.

La rândul său, premierul a declarat că deputaţii din PAS şi PPDA nu sunt interesaţi să asculte cu ce s-a ocupat Guvernul în cele 100 de zile şi au preferat un show politic.

"Această confundare, confuzie, să-i spunem, sau chiar speculație ieftină, că nu s-au așteptat, că nu au primit, trebuie să o considerăm așa cum este. Am solicitat încă la începutul lunii februarie să se rezerveze până pe 27, pentru că astăzi sunt 100 de zile, deci până pe 27 să vin să prezint această informație succintă, nici nu-i zic raport", a spus premierul, Ion Chicu.

"Să plece să facă conferinţă de presă la Dodon, acasă, la Sadova sau Condriţa, dar niciodată nu o să admitem ca Dodon să impună agenda sa Parlamentului", a spus  preşedintele fracţiunii PPDA, Alexandru Slusari.

 

loading...

Lasă un comentariu