Ședință de lucru la Guvern. Cât de gravă este situația și dacă există risc de inundații. DECLARAȚII

Embed:

Nu există pericol de inundaţii, în prezent, în Moldova. Asigurările vin din partea Serviciului Situaţiilor Excepţionale. Cu toate acestea, digurile unor lacuri de acumulare şi râuri ar putea ceda pentru că nu au fost restaurate.

Astăzi, la Guvern, premierul Pavel Filip a convocat o şedinţă de lucru pentru a discuta despre situația creată în urma ploilor abundente din ultima perioadă.  

"În România este insitutuit Cod Roşu de inundaţii, sunt şi primele victime, aici vreau să fim și noi pregătiți bine. În primul rând, acea celulă de criză de care am vorbit și a fost fost fondată la prima noastră ședință să poată monitoriza în permanență cum stau lucrurile și ce ne așteaptă", a declarat premierul Pavel Filip.

"A doua jumătate a zilei de 3 iunie, în Republica Moldova au căzut două norme lunare de precipitații. Necesitățile pedologice au fost satisfăcute pe deplin. Orice alt surplus de precipitații se va revărsa deja, pământul nu mai poate să absoarbă aceaste cantitatăți de apă", a precizat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

"Starea digurilor, bazinelor acvatice se află sub monitorizare permanentă și la moment nu prezintă pericol. Pe sectorul satul Criva-orașul Costești se prevede creșterea nivelului apei cu 0,7, un metru, față de cel de la trei iunie. Apa se va scurge în limitele albiei minore. Pericol pentru inundație nu este", a menționat șeful Serviciului Situațiilor Excepționale, Mihail Harabagiu.

"Lacul de la Dnestrovsc, cât și lacul de la Stânca-Costești au încă destul rezerve pentru a acumula apa. Chiar și ploile nu au nici un risc pentru inundații și revărsări ale râurilor. Pe data de 4, 6, 10 iunie izolat vor cădea ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice cu averse puternice. Pe alocuri, pe data de 6 este posibilă grindină", a spus directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Mihai Roibu.

"Un lucru de care vreau să fiu convins este ca aceste lacuri să fie supravegheate şi să ştim că barajele sunt astfel de puterncie încât să nu se întâmple eventual două pericole, care erau pe cale să aibă loc la Iargara sau de la Salcia Şoldăneşti. Noi trebuie să prevenim aceste lucruri", a conchis premierul Pavel Filip.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu