Ședința comună Parlament-Guvern. Care au fost principalele subiecte discutate

Raportarea despre realizarea angajamentelor faţă de Uniunea Europeană, controlul parlamentar asupra legilor aprobate şi domeniile prioritare pentru realizarea reformelor. Acestea sunt doar câteva dintre subiectele care au fost discutate, astăzi, la şedinţa comună a Parlamentului şi Guvernului. La reuniune au participat membrii cabinetului de miniştri şi preşedinţii comisiilor parlamentare. 

În cadrul şedinţei a fost discutată implementarea Foii de parcurs privind agenda de reforme. În special, s-a vorbit despre proiectele, care urmează să fie elaborate. Vorbim despre aşa documente precum noua lege a salarizării şi perfecţionarea legislaţiei în domeniul educaţiei.

"Sunt trei ani de implementare a Codului Educaţiei şi dincolo de sesizări multiple care există, inclusiv pe filiera Parlamentului, există necesităţi sau goluri care trebuie să fie acoperite, avem foarte multe de făcut în ceea ce priveşte dezvoltarea curriculară, de exemplu",a spus ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

De asemenea, a fost abordată implementarea Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE. Miniştrii şi deputaţii au vorbit şi despre restanţele care rămân la acest capitol.

"Situaţia este absolut diferită decât cea pe care am avut până în 2015. Unicul instrument care avem noi la îndemână şi pârghie, dacă vreţi, în relaţia cu Uniunea Europeană, sunt realizările condiţiilor şi responsabilităţilor pe care le-am asumat", a spus prim-ministrul Pavel Filip.

"Noi ne-am asumat că în luna noiembrie Agenţia Naţională de Integritate va funcţiona deja. Noi vedem, urmări şi procesele în privinţa concursului. Dacă noi nu avem formată Agenţia Naţională de Integritate, vom putea avea probleme şi cu alte angajamente ce ţine de, de exemplu, aprobarea regulamentului care va clarifica metodologia de verificarea declaraţiilor de venit" ,a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Totodată, s-a discutat şi despre procesul de raportare către structurile europene a informaţiilor privind realizările şi restanţele în implementare a reformelor.

"Ne propunem ca o dată în trei luni să raportăm Parlamentului European în ceea ce priveşte progresul pe care îl obţine Republica Moldova. Acest subiect va fi dezbătut şi în cadrul şedinţei Consiliului pentru Integrarea Europeană",a spus preşedintele Comisiei politică externă, Violeta Ivanov.

"Până în 19 octombrie, inclusiv, avem reuniuni bilaterale cu parteneri din UE, în urma cărora discutăm şi trecem în revistă realizarea unor asemenea sectoare importante din acord, cum sunt energetică, mediul, transporturile, aviaţia, agricultură", a spus ministrul de Externe, Andrei Galbur.

De asemenea, în cadrul şedinţei a fost anunţat că în perioada 25-26 octombrie la Strasburg se va desfășura ședința Comitetului parlamentar de asociere, iar în 20 octombrie, Parlamentul va organiza ședința Consiliului parlamentar pentru integrare europeană unde vor fi abordate subiectele actuale în relația cu UE.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu