SECURITATEA, SUB AMENINŢARE. Experți: Rusia vrea să creeze o nouă republică separatistă

Embed:
Serviciile secrete ruse planifică să reactiveze "Proiectul Basarabia" prin destabilizarea situaţiei din regiunea Odessa din Ucraina şi în sudul Moldovei. De această părere au fost invitaţii emisiunii Fabrika de aseară.

Reanimarea proiectului aduce noi îngrijorări în privinţa securităţii din cele două state, mai ales în contextul prezenţei trupelor ruse în regiunea transnistreană.

"Atât timp cât ei au posibilitatea liberă prin aeroportul Chişinău să vină în Transnistria, dar şi prin frontiera Ucrainei, atât timp pericolul pentru Ucraina pe acest front, pe această zonă întradevăr există şi va exista", a declarat Ruslan Şevcenco, doctor în istorie. 

"Ceea ce se pregăteşte cu Basarabia este că intervenţia va fi efectuată asupra Ucrainei din teritoriul Republicii Moldova. Şi să nu uităm că în Transnistria avem peste 22 de mii de tone de muniţii. Aceste muniţii ajung pentru o armată întreagă să ducă lupte pe parcursul a câtorva ani", a zis Ghenadie Cosovan, fost viceministru de Interne

Invitaţii au spus că este nevoie de acţiuni comune pentru a stopa această ameninţare.

"Cunosc multe acţiuni comune făcute de serviciile speciale ale Republicii Moldova cu Ucraina. Este o colaborare foarte bună. Colaboratorii SIS-ului au reîntors, nu au permis intrarea în Transnistria la circa 80 de oameni numai de la 1 ianuarie până acum, ceea ce nu a fost făcut până în 2016. În Ucraina deja frontiera cu Republica Moldova în premieră este controlată cu grănicerii ucraineni", a spus Ghenadie Cosovan, fost viceministru de Interne.

"Trebuie de blocat acele portaluri, acele ziare, acele surse de informare care propagă ură interetnică, care promovează interesele ruseşti la noi în ţară. În realitate războiul informaţional atât timp cât el există, cât se promovează prin reţelele de socializare, prin portaluri informaţionale este mult mai periculos", a zis Ruslan Şevcenco, doctor în istorie.

Kremlinul a încercat să pună în aplicare acest proiect separatist în 2015, dar a eşuat fiind dejucat de Serviciul Secret al Ucrainei.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu