Securitatea, pe agendă. Moldova şi România au semnat o declarație privind domeniul securității

Embed:

Ţara noastră va beneficia de consultanţă în domeniul securităţii din partea României. În premieră pentru ambele ţări, deputaţii din Comisiile pentru securitate şi apărare ai legislativelor de la Chişinău şi Bucureşti au semnat o declarație privind începerea unui parteneriat strategic în acest sens. Documentul prevede acordarea asistenţei pentru dezvoltarea forțelor armate, reforma trupelor de carabinieri, dar și controlul parlamentar în domeniul apărării.

Președintele Comisie pentru securitate, Roman Boțan, spune că o astfel de colaborare este necesară, întrucât pe teritoriul Moldovei staționează ilegal forțe armate străine. "Astăzi în premieră la invitaţia noatră are loc vizita în Republica Moldova a Delegaţiei Comisie pentru Apărare Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera deputaţilor al Parlamentului Romaniei, condusă de preşedintele Dorel Gheorghe Căprar.

Relaţiile stabilite între parlamentulul Republicii Moldova şi cel al Romaniei, ne oferă noi perspective în continuitatea parcursului european al ţării noatre. Istoria noatră comună face ca anul 2018, anul în care marcăm Centenarul Marei Uniri, dar şi anul 2019, anul în care Romania va exercita preşedenţia Consiliului UE să reprezinte un an de intensificare a cooperării noastre pentru promovarea interesului strategic al Moldovei pe calea europeană.

"Astăzi, 23 aprilie am semnat o declaraţie comună prin care susţinem angajarea fermă de extindere şi aprofundare la nivel parlamenrar al Parteneriatului Strategic cu Romania pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Considerăm că exemplul nostru poate fi urmat şi de alte Comisii Parlamentare, eforturile pe care le vom depune în vederea consolidării relaţiilor interparlamentare la nivelul comisiilor de profil vor contribui cu succes la fortificarea parteneriatului strategic dintre aceste două ţări", a spus, preşedintele Comisiei Parlamentare securitate națională, apărare şi ordine publică, Roman Boţan. 

În același timp, președintele Comisiei pentru apărare din legislativul de la București, Dorel-Gheorghe Căprar, a salutat deschiderea biroului NATO la Chișinău, mai ales că pericolul asupra securității naționale este la ordinea zilei.

"Mă bucur că astăzi suntem împreună cu colegii noștii din comisia de apărare din cadrul parlamentului din Republica Moldova, descizătorii unui drum parlamentar, inedit și sper ca toate comisiile parlamentare precum cel din Parlamentul României și cel din parlamentul din Moldova sa urmeze acest drum. Prin dialog și diplomație parlamentară avem o contribuție majoră la susținerea  cooperării dintre țările noastre. Cooperarea ce se încadrează în obiectivele majore ale României și Republicii Moldova.

Declarația de astăzi este o asumare directă a președinților celor două comisii pentru apărare a celor doua parlamente, reprezintă o voință comună pentru prosperitate, siguranță și libertatea cetățenilor pe care îi reprezentăm. Obiectivele pe care le urmarim prin semnarea acestei declarații sunt: angajarea fermă în continuare a extinderii și aprofundarea la nivel parlamentar a parteneriatului strategic.Continuarea sprijinului pentru stabilirea și sporirea rezilienței Republicii Moldova. Limitarea efectelor instabilității regionale prin folosirea instrumentelor diplomatice.

Lansarea unui dialog parlamentar intensificat care va reprezenta o platformă de consultare reciprocă unde sunt discutate subiectele pe agendă comună a obiectivelor și perspectivelor asupra relațiilor bilaterale. Implimentarea unui plan de acțiune a unei relații bilaterale politice, contacte permanente și bune practici de securitate și apărare pe care le reprezentăm", a spus preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților, Dorel-Gheorghe Căprar.

Oficialii au anunțat că în scurt timp va fi organizată o ședință trilaterală între comisiile parlamentare pentru securitate de la Chișinău, București și Kiev pentru a discuta subiecte ce ţin de securitatea din regiune.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu