Securitatea naţională şi combaterea criminalităţii organizate, analizate la Guvern. Ce spune Pavel Filip

"Doar printr-o colaborare strânsă între instituţiile statului, prin combaterea şi prevenirea infracţiunilor economice, vom reuşi să readucem încrederea cetăţenilor şi să asigurăm creşterea calităţii vieţii". Declaraţia a fost făcută de premierul ţării, Pavel Filip, în cadrul şedinţa Consiliului de coordonare a activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii organizate.

Şedinţa a fost convocată de prim-ministru, care a punctat importanţa activităţii Consiliului, având în vedere situaţia actuală din ţară, când societatea nu se simte în singuranţă din cauza mai multor factori, precum instabilitatea financiară şi social-politică.

"Suntem în situaţia în care trebuie să facem faţă mai multor provocări", a subliniat şeful Cabinetului de miniştri.

În cadrul şedinţei, a fost audiat Raportul privind activitatea anterioară a Consliliului. Astfel, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a prezentat informaţii privind situaţia criminalităţii economice, cibernetice şi transfrontaliere, cu implicarea grupărilor criminale organizate din Republica Moldova. El a menționat că se atestă o creştere a numărului de infracţiuni în 2015, în comparaţie cu 2014, în particular a furturilor din bancomate şi prejudicierea instituţiilor bancare.

"Programul de guvernare acordă o mare atenţie combaterii fenomenului criminal. Totodată, prin semnarea Acordului de Asociere RM-UE şi odată cu liberalizarea regimului de vize cu UE, ţara noastră şi-a asumat angajamentul de a asigura protecţia la punctele de trecere a frontierei de stat. Sunt convins că, dacă ne consolidăm forţele pentru a crea o echipă comună între instituţii, vom reuşi foarte multe în scurt timp", a subliniat Pavel Filip.

Cu referire la atacurile cibernetice asupra instituţiilor statului a fost menţionată necesitatea creării unui mecanism de conlucrare între Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura Generală, cu implicarea specialiştilor în domeniul informaţional, pentru elaborarea politicilor de prevenire şi combatere a acestui gen de infracţiune.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu