Securitatea energetică, în atenţia Parlamentului

Implementarea proiectului de interconectare a sistemelor electroenergetice din Moldova și România trebuie urgentată. De această părere sunt mai mulţi experţi din domeniu exprimată astăzi, în cadrul audierilor publice, organizate de Comisia economie a Parlamentului.

"Când planificăm proiecte de securitate energetică să fim ambiţioşi şi la nivel de planificare, şi la nivel de realizare. Suntem dependenţi şi suntem vulnerabili în faţa unui eventual şantaj care poate veni din stânga Nistrului", a declarat expertul în energetică Victor Parlicov.

În cadrul audierilor au fost discutate şi probleme privind implementarea proiectului, printre care unele proceduri birocratice pentru obţinerea documentelor de la instituţiile de stat, printre care, de exemplu, acordul de mediu.

"Vedem că există o lipsă de comunicare, probabil, nu vreau să mă gândesc la rea-voinţă. Ar fi bine să avem un plan de acţiuni cu termene concrete ca noi periodic să urmărim cum are loc implementarea proiectelor", a spus expertul în energetică Sergiu Tofilat.

"Dacă avem un an de zile, când nu putem obţine un document, noi putem să vorbim aici despre proiecte, despre ce dorim noi, dar ne oprim la un sabotaj pe intern, nu facem nimic la instituţii publice", este de părere expertul economic Veaceslav Ioniţă.

La rândul lor, cei de la conducerea întreprinderii de stat "Moldelectrica" spun că implementarea proiectului se încadrează în termenele stabilite.

"Nu putem vorbi despre faptul că noi avem vreo întârziere, vom puteam aborda acest subiect doar după ce vor fi semnate contractele cu antreprenorii. Există proceduri, stabilite de finanţatori, se semnează contractele, ulterior, aceste documente trebuie să treacă prin Parlament", a declarat directorul general al "Moldelectrica", Ghennadii Dîmov.

În cadrul audierilor parlamentare, a fost abordat şi subiectul tarifelor pentru energia electrică, după ce proiectul privind interconectarea energetică va fi implementat.

"Pentru anul viitor este un program rezonabil, nu va fi un impact asupra tarifului. Pentru anii următori, în funcţie de investiţii care vor fi făcute şi darea lor în funcţiune, vor fi aprobate tarifele, reieşind din costuri", a spus directorul ANRE, Octavian Calmîc.

Proiectul de interconectare energetică este finanţat din două împrumuturi a câte 80 milioane de euro de la BERD și BEI. Acesta presupune şi finanțare din partea Băncii Mondiale în sumă de 70 milioane de euro, dar şi un grant din partea Uniunii Europene în valoare de 40 milioane de euro. Costul total al proiectului este estimat la 270 milioane de euro.

loading...

Lasă un comentariu