Securitatea economică și energetică în regiune sunt prioritățile de cooperare bilaterală între Republica Moldova și Ucraina

Prioritățile dezvoltării  cooperării comercial-economice între Republica Moldova și Ucraina, pentru acest an, au fost subiectele abordate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în țara noastră, Ivan Gnatîșin, în cadrul întrevederii de astăzi.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a reconfirmat disponibilitatea Republicii Moldova de a avea un dialog deschis și constructiv cu Ucraina privind aspectele prioritare ale cooperării moldo-ucrainene, printre care securitatea economică și energetică a ambelor țări. În acest context, Chiril Gaburici a apreciat pozitiv progresul înregistrat în implementarea obiectivelor stabilite în Foaia de parcurs privind dezvoltarea colaborării moldo-ucrainene pentru anul 2017, care au contribuit la creșterea volumului comerțului bilateral cu 33 la sută, față de anul 2016.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a exprimat intenția de a consolida cooperarea în vederea implementării Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv prevederile Zonei de Comerț Liber, Aprofundat și Cuprinzător. În context, ministrul a menționat că Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova va participa anul acesta la Business Forumul din Ucraina, unde va prezenta oportunitățile și condițiile oferite de țara noastră potențialilor investitori ucraineni.

Totodată, Chiril Gaburici a accentuat că integrarea europeană constituie un element-cheie pentru Republica Moldova și Ucraina privind asigurarea securității economice și energetice. „Prioritar, pe agenda bilaterală, este continuarea implementării Acordului privind condițiile de interconectare în perspectivă a sistemelor energetice comune ale Moldovei și Ucrainei cu sistemul energetic al Europei ENTSO-E, precum și desfășurarea următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ucrainene privind colaborarea comercial-economică”, a notat Chiril Gaburici.

Ambasadorul Ivan Gnatîșin a menționat că Ucraina susține realizarea tuturor proiectelor comune în ceea ce privește aspectele de securitate regională. În context, oficialul a accentuat că partea ucraineană pledează pentru fortificarea cooperării în domeniul managementului integrat al frontierei în baza standardelor europene, inclusiv pe sectorul transnistrean al acesteia, privind controlul în comun în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Totodată, părțile au discutat și despre implementarea prevederilor privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului nistrean, în scopul soluționării complexe a problemelor ecologice ale bazinului râului Nistru.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu