Sectorul tehnologiilor informaţionale din Moldova a înregistrat un volum RECORD de vânzări

Sectorul tehnologiilor informaţionale din Moldova a înregistrat un volum record de vânzări anul trecut. Cifra se ridică la peste 10 miliarde de lei.

Anual, creşterea este de 600 de milioane de lei. Chiar şi aşa, domeniul IT mai are nevoie de specialişti calificaţi. Numărul acestora este prea mic faţă de cererea de pe piaţă. Subiectul a fost discutat în cadrul Moldova ICT Summit 2017.

Datele Ministerului Tehnologiilor Informaţionale arată că în ultimii ani a crescut şi volumul exportului de servicii IT, de la aproape două miliarde de lei, în 2010, la peste 3 miliarde de lei în 2015.

"Au fost constatate o serie de progrese esenţiale în special creşterea progresivă a cotei sectorului. Am depăşit deja etapa de creştere liniară. În ultimii ani a avut loc dublarea exportului de servicii IT", a afirmat viceministrul Tehnologiilor Informaţionale, Vitalie Tarlev.

În pofida dezvoltării sectorului, lipsa profesioniştilor în domeniu rămâne o problemă. Potrivit Asociaţiei Naţionale a companiiilor din domeniu, specialiştii calificaţi ar atrage mai mulţi investitori străini.

"Trebuie să creştem mai mult. Este nevoie ca să creăm un mediu favorabil pentru ca cei care investesc să se simtă confortabil. Avem forţă de muncă, dar este insuficientă pentru cererea care vine pentru specialişti IT", a afirmat menţionat executiv al Asociaţiei Naţionale a Companiilor în Domeniul TIC, Ana Chiriţă.

Reprezentanţii companiilor străine, prezenţi la eveniment, au salutat eforturile autorităţilor de la Chişinău de a crea un mediu favorabil pentru investitori.

"Noi investim în sectorul IT din Moldova. Guvernul Moldovei oferă oportunităţi investitorilor străini, în special celor din domeniul IT".

În cadrul evenimentului, peste 30 de experţii internaţionali au prezentat mai multe proiecte inovative care ar putea fi implementate în domeniul educaţional, financiar, juridic şi a antreprenoriatului IT în Moldova.

Moldova ICT Sumit 2017 este organizat de către Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC sub patronajul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Evenimentul se află la a opta ediţie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu