Sectorul construcţiilor nu a depăşit criza. Piaţa imobiliară, în stagnare

Embed:

Sectorul construcţiilor nu a reuşit să depăşească perioada de criză. Datele statistice arată că, anul trecut, companiile din acest domeniu au efectuat lucrări în volum de 5,4 miliarde de lei, în scădere cu patru la sută faţă de anul 2011. Reprezentanţii companiilor de construcţie şi experţii economici spun că nici 2013 nu va aduce noutăţi bune, iar vânzările şi investiţiile vor continua să scadă.

Volumul lucrărilor de construcţii noi a scăzut, anul trecut, cu 3,5 la sută. Şi volumul lucrărilor de reparaţii capitale este în scădere cu peste opt la sută. De asemenea, s-au construit cu 12 la sută mai puţine clădiri nerezidenţiale.

"Populaţia se teme să investească bani în construcţii, în apartamente cu predilecţie. Situaţia este instabilă în ceea ce priveşte modalitatea de impozitare, declararea veniturilor. Pe de altă parte, investitorii sunt neîncrezători în viitorul climatului politic, al liniştii, pentru că banii iubesc liniştea", a spus analistul economic Vitalie Rapcea.

Şi reprezentanţii companiilor de construcţii sunt pesimişti.  

"În anul 2012, în comparaţie cu anul 2011, vânzările şi investiţiile din partea clienţilor au scăzut cu 5,6 la sută. Într-adevăr, se cumpără mai puţin, apartamentele care se cumpără sunt cu metraj mai mic. Prognozele noastre sunt la fel de pesimiste. O creştere în 2013 nu va fi", a menţionat Natalia Chirică, reprezentant al unei companii de construcţie.

Potrivit experţilor, în 2013 volumul lucrărilor în domeniul construcţiilor va continua să scadă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu