Secretul uluitor din spatele "picturilor nebune" ale lui van Gogh

Aspectul bizar al florii soarelui în tablourile lui Vincent van Gogh nu este rezultatul unei aşa-zise boli mintale pe care ar fi avut-o pictorul, ci al unei mutaţii genetice, arată noi cercetări.

Floarea soarelui tipică are un mijloc maroniu plin cu semințe și un inel de petale galbene, dar unele dintre flori au câte două rânduri de petale, precum varietatea “Teddy Bear”, sau petale sfrijite cu semințe care se întind până la marginea florii. Cercetătorii au descoperit că mutațiile genetice sunt de vină pentru aceste diferențe, scrie realitatea.ro cu referire la totb.ro.

“În plus față de faptul că sunt interesante din perspectivă istorică, rezultatele ne oferă informații despre baza moleculară a unei trăsături economice importante”, spune John Burke, cercetător de la Universitatea din Georgia. “Vedem deseori varietății ornamentale similare cu cele din picturile lui Van Gogh crescând în grădinile oamenilor și este o mare piață pentru ele”, adaugă acesta.

Cercetătorii au combinat varietatea tipică de floarea soarelui și o varietate stufoasă. Ei au observat că o singură genă dominantă este responsabilă pentru florile stufoasedin picturile lui Van Gogh.  Ei au găsit gena doar în aceste varietăți care sunt mai stufoase comparativ cu varietățile tradiționale.
 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu