Secretarul NATO: Cerem Rusiei să nu mai livreze arme şi echipament militar grupărilor separatiste

Noaptea trecută, separatiştii au atacat o unitate militară din Artemovsk. Trupele guvernamentale au reuşit să respingă ofensiva, însă un soldat şi-a pierdut viaţa. Iar şeful Centrului de Studii Militar-Politice de la Kiev, Dmitri Tîmciuk, a declarat că în Lugansk au pătruns două tancuri şi cinci blindate. Între timp, Secretarul General al NATO a declarat că Rusia îşi concentrează din nou forţele la hotarul cu Ucraina.

"Îi cerem Rusiei să nu mai livreze arme şi echipament militar grupărilor separatiste din estul Ucrainei şi să înceteze destabilizarea situaţiei din statul vecin", a declarat Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen

Publika.md aminteşte că astăzi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko va prezenta astăzi planul de soluţionare paşnică a conflictului armat din estul Ucrainei. Liderul de la Kiev a avut o nouă discuţie cu omologul său rus, Vladimir Putin, în care şi-a exprimat speranţa că Rusia va susţine iniţiativa de detensionare a conflictului.

Preşedintele ucrainean a specificat că planul va cuprinde 14 puncte şi urmează să pună capăt violențelor în regiunile controlate de separatiştii proruşi. Între timp, în presă au apărut imagini ale documentului.

Liderul de la Kiev a confirmat că va semna partea economică a acordului de asociere cu UE în data de 27 iunie, la Bruxelles.

"În 27 iunie, voi semna Acordul de Asociere. Este ceea ce am aşteptat atât de mult, ceea ce şi-au dorit milioane de ucraineni, este scopul pentru care au luptat în ultima jumătate de an", a declarat preşedintel Ucrainei, Petro Poroşenko.

Ieri, lupte grele s-au dat pentru controlul asupra localităţilor Iampol şi Zakotka, prin care separatiştii aprovizionau oraşul Sloviansk. 200 de manifestanţi proruşi au fost ucişi în regiunea Lugansk, într-o singură zi. În confruntări şi-au pierdut viaţa şi patru militari ucraineni, iar alţi 20 au fost răniţi. Schimburi de focuri au avut loc şi în oraşul Seversk.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu