Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a salutat adoptarea sistemului electoral mixt

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a salutat decizia parlamentarilor de la Chișinău, după ce în 2013 s-a adoptat Legea privind sistemul electoral mixt în R. Moldova.

"Actualul sistem electoral din R. Moldova favorizează dreptul și voința exclusivă a liderilor politici la întocmirea listelor de candidați pentru calitatea de deputat în parlamentul RM”, a declarat Thorbjorn Jagland în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o atunci cu membrii delegației Parlamentului R. Moldova în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Se arată într-o declarație citată de Ziarul Național. 

La vremea aceea nu au existat reacții negative din partea societății civile, deși acest proiect nu obținuse avizul prealabil al Comisiei de la Veneția și nici nu a fost consultat de către experți naționali și internaționali. 

Legea a fost votată în prima și în a doua lectură în data de 18 și 19 aprilie 2013, iar în acel timp, Maia Sandu - membru PLDM, nu a manifestat nici o petrenție la schimbarea acestui sistem electoral. 

PUBLIKA.MD aminteşte că dezbateri privind modificarea sistemului electoral au avut loc în mai multe localităţi din ţară.loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu