Secretarul General al Consiliului Europei salută implementarea sistemului electoral mixt în ţara noastră

Embed:

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a salutat încă în 2013, implementarea sistemului electoral mixt în ţara noastră. Opinia a fost exprimată atunci, potrivit siteului ziarulnational.md, după ce proiectul de lege a fost votat de 64 de deputaţi, inclusiv din Partidul Liberal Democrat din Moldova, din a cărei echipă făcea parte şi Maia Sandu.

De subliniat că atunci Maia Sandu nu a avut nicio reacție la modificarea sistemului electoral. Nu au reacționat nici reprezentanții Organizațiilor Neguvernamentale, în pofida faptului că proiectul a fost votat cu o viteză surprinzătoare, în două zile, în prima și a două lectură, fără a fi organizate consultări publice pe marginea acestuia. Proiectul din 2013 nu a primit nici expertiza prealabilă a Comisiei de la Veneția.

"Partidul Liberal Democrat din Moldova va susține acest proiect de lege, dat fiind faptul că sistemul mixt a fost un obiectiv al Partidului Liberal Democrat, care a fost discutat cu alegătorii atît în primăvara și în vara anului 2009, cît și în toamna anului 2010 și a avut o susținere a alegătorului", a declarat la ședința din 18 aprilie, 2013, deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu.

Legea prevedea ca 51 de deputaţi, din cei 101, să fie aleşi pe baza listelor de partid, iar ceilalţi - în circumscripţii unominale. Legea a fost abrogată la două săptămâni de la adoptare cu voturile liberal-democraţilor şi ale comuniştilor.

Aflat recent într-o vizită la Chişinău, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a declarat că schimbarea sistemului electoral constituie un drept constituţional al cetăţenilor Moldovei. 


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu