Secretarul de stat Tatiana Molcean a participat la lucrările Adunării Generale a Organizaţiei Statelor Americane

Guvernul Republicii Moldova  acordă o atenție sporită dezvoltării relaţiilor cu Organizaţia Statelor Americane (OSA), care reprezintă un important for regional de cooperare în emisfera vestică şi a cărei principii şi valori sunt împărtăşite în totalitate de țara noastră. Declarația a fost făcută de secretarul de stat, Tatiana Molcean, în cadrul celei de-a 48-a sesiuni ordinare a Adunării Generale a OAS, care s-a desfășurat la Washington D.C., SUA. 

În cadrul dialogului între observatorii permanenţi cu Secretarul General şi şefii delegaţiilor naţionale ale statelor membre în cadrul OAS, Tatiana Molcean a mai menționat faptul că reuniunile OAS reprezintă o platformă unică pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu cele 35 de state de pe ambele continente americane, existând un potenţial de schimb de experienţă şi cooperare ce urmează a fi valorificat în domenii precum ştiinţa şi tehnologii informaţionale, educaţie şi guvernare electronică, asigurarea egalităţii gender, promovarea schimburilor comerciale, etc. În context, secretarul de stat a subliniat şi intenţia Republici Moldova de a extinde prezenţa diplomatică în regiunea Americii de Sud.

Adunarea Generală reprezintă organul suprem al Organizaţiei Statelor Americane şi reuneşte anual delegaţiile naţionale ale țărilor membre conduse de miniştrii de externe sau reprezentanţii acestora. OAS, care aniversează 70 de ani de la instituire în anul curent, a oferit statutul de observator permanent pentru 71 de state ale lumii şi UE. Republica Moldova a devenit observator permanent în cadrul OAS la 1 decembrie 2016.

Lasă un comentariu