Secretarul american de Stat a efectuat o vizită surpriză la Kabul

Embed:

Vizita surpriză a secretarului de Stat al SUA în Afganistan a dus la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state, după mai multe săptămâni de tensiuni. Oficialul a vorbit la Kabul despre stabilizarea ţării înainte de retragerea trupelor americane până la sfârşitul anului 2014.

John Kerry, în prima sa vizită la Kabul în calitate de secretar de Stat al SUA, a apreciat transferul controlului închisorii Bagram către autorităţile afgane, eveniment amânat de mai multe ori pe parcursul anului trecut.

"Statele Unite nu mai au prizonieri în Afganistan. Tot ce se întâmplă aici este sub controlul poporului afgan", a declarat secretarul de Stat al SUA, John Kerry.

Autorităţile de la Kabul au anunţat că se vor consulta cu serviciile de inteligenţă americane în privinţa eliberării deţinuţilor periculoşi.

După întrevederea cu oficialul american, liderul afgan, Hamid Karzai, a precizat că acuzaţiile sale la adresa talibanilor nu au vizat niciodată Statele Unite.

"Nu am utilizat niciodată cuvântul "complicitate" când am vorbit despre talibani şi SUA. Au fost cuvinte inventate de mass-media", a spus preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai.

Secretarul american de Stat a reiterat că singurul interes al Statelor Unite este de a aduce talibanii la masa negocierilor cu autorităţile afgane. Între timp, cinci poliţişti şi-au pierdut viaţa în urma a două atentate cu maşini-capcană în oraşul Jalalabad din estul ţării. Alte 13 persoane au fost rănite în atentatele revendicate de talibani. În următoarele zile, în Qatar vor fi reluate eforturile de pace dintre autorităţile afgane şi insurgenţi, după ani de zile în care discuţiile au fost în impas.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu