Secretar de Stat: Noi nu vom putea opri şi nu vom putea controla la suta de procente pătrunderea în ţară a pacienţilor infectaţi cu coronavirus

Luni, 24 februarie, prin Aeroportul Internaţional Chişinău, au intrat 700 de persoane din Italia, iar prin punctele terestre de frontieră - din Italia au venit în jur de 2000 de persoane. Declaraţia a fost făcută de secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Marina Golovaci, pentru Primele Ştiri. 

Potrivit ei, acum doar la spitalul de boli infecţioase "Toma Ciorba" din Capitală sunt paturi pentru eventuale persoane în carantină. Iar în cazul extinderii numărului de infectaţi, vor fi reprofilate şi alte spitale. "La moment, spitalele sunt asigurate cu echimantele, dispozitivele şi medicamentele necesare. Avem deja anumite stocuri de medicamente, care sunt depozitate, iar în cazul unei cereri sporite, stocurile vor fi suplinite", a spus Golovaci. 

Referindu-se la măştile medicinale, funcţionarul a spus că acestea nu trebuie purtate de toată populaţia, ci doar de persoanele infectate şi cei care intră în contact cu acestea.

"Conform recomandărilor OMS, masca o poartă persoana bolnavă pentru a preveni răspândirea infecţiei şi persoanele care intră în contact cu acest pacient - vorbim despre personalul medical, dar şi angajaţii Poliţiei de Frontieră, ai Serviciului Vamal. Ceilalţi nu este necesar să poarte măşti. De aceea nu trebuie să facem panică", a punctat Marina Golovaci.

Referindu-se la faptul că preţul la măşti a crescut, funcţionarul a spus că statul nu poate interveni, deoarece, "într-o ţară cu o economie liberă este foarte greu să impui agentul economic să menţină preţul". "Precum ne-au răspuns unii agenţi economici, scuzaţi, aşa e business-ul", a precizat Marina Golovaci.

Potrivit ei, nici termoscanerele nu ne pot asigura sută la sută de coronavirusul ucigaş.

"Trebuie să fim obiectivi că noi nu vom putea opri şi nu vom putea controla la suta de procente pătrunderea în ţară a pacienţilor infectaţi. Pentru că dacă cu ajutorul termoscanerelor noi putem depista pacienţii în stare febrilă, noi nicidecum nu vom putea depista pacienţii în perioada de incubaţie, care se simt bine şi manifestă boala deja pe teritoriul ţării. De aceea măsurile de scanare sunt măsuri suplimentare pentru a izola persoanele infectate la moment", a declarat funcţionarul. 

Marina Golovaci a accentuat că este foarte important ca persoanele care vin din zonele de risc să spună de unde vin, iar dacă fac infecţii - să contacteze medicul.

 

loading...

Lasă un comentariu