Secretar de stat de la Ministerul Educaţiei, inspecţie la TABĂRA GROAZEI din Vadul lui Vodă: Totul se confirmă

Embed:

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării confirmă neregulile grave depistate la tabăra de odihnă Trandafirul din oraşul Vadul lui Vodă. Secretarul de stat în domeniul educației, Angela Cutasevici, a inspectat ieri tabăra groazei unde 13 copii cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani au fost bătuţi de educatori cu rangă metalică

CITEŞTE ŞI: TEROREA de la tabăra Trandafirul din Vadul lui Vodă. Copiii erau bătuţi cu fierul de călcat de educatori în stare de ebrietate

Inițial, oficialului i-a fost îngrădit accesul pe teritoriul taberei, invocându-se motivul că aceasta este proprietate privată. Abia după 30-40 de minute, un paznic a deschis poarta, dar între timp 7 adolescenți au dispărut și nu au mai fost de găsit.

La fața locului, secretarul de stat a inspectat încăperile, bucătăria, blocurile sanitare, cabinele de duș, care s-au dovedit a fi insalubre și într-o stare deplorabilă.

"Reieșind doar din aceste considerente, activitatea instituției trebuia sistată înainte de producerea incidentului din noaptea de 7 spre 8 august. Or, conform pct. 14 din Regulamentul aprobat Serviciul informare și comunicare cu mass-media 2 prin HG nr. 334, "în cazul nerespectării prevederilor actelor legislative şi normative cu referire la asigurarea securităţii vieţii şi sănătăţii copiilor (condiţiile sanitaro-igienice de întreţinere a taberei, organizarea alimentaţiei, respectarea regimului de activitate), precum şi a prezentului Regulament, autorităţile abilitate vor retrage autorizaţia de activitate până la lichidarea motivelor care au condus la adoptarea acestei decizii".

În context, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării regretă incidentul de la Tabăra Trandafirul și condamnă orice formă de violență asupra copilului. Persoanele care comit sau admit acte de agresiune la adresa copiilor trebuie excluse din sistemul educațional și trase la răspundere, inclusiv penală, în strictă conformitate cu legislația în vigoare. Avem încredere în organele de drept și așteptăm finalizarea anchetei înainte de a ne expune.

Concomitent, vom colabora cu instituțiile implicate și vom oferi tot sprijinul necesar părinților și copiilor. Totodată, precizăm că astăzi urmează să fie convocată Comisia guvernamentală pentru organizarea și monitorizarea odihnei de vară pentru copii și adolescenți (Anexa 2 la HG nr. 285), la care au fost invitați și reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ai Inspectoratului de Stat al Muncii, ai Academiei de Studii Economice din Moldova, ai Primăriei orașului Vadul lui Vodă, ai Direcției de Învățământ Hâncești, precum și agentul economic care gestiona tabăra.

În cadrul Comisiei vom analiza minuțios toate detaliile cazului, inclusiv documentele de licitație a foilor de odihnă, contractul de locațiune, planul de activitate al taberei, temeiurile angajării unor minori în calitate de educatori, ș.a. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării consideră că taberele trebuie să fie pentru odihna copiilor, nu a autorităților publice locale, care erau obligate să prevină asemenea situații regretabile și reprobabile", se arată într-un comunicat al ministerului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu