Sechele şi semne de întrebare! 7 aprilie 2009, ziua care a lăsat o urmă adâncă în istoria ţării

Embed:

Acum şase ani, în dimineaţa lui 7 aprilie 2009, zeci de mii de tineri au ieşit în stradă pentru a spune NU partidului aflat la guvernare. Deşi protestul a început paşnic, în câteva ore, a degenerat în violenţe, iar haosul care a urmat a lăsat o urmă adâncă în istoria ţării.

Astăzi, acele evenimente au ajuns în filele cărţilor de istorie, însă şi acum există încă multe sechele şi semne de întrebare. 

Aşa arăta scuarul Parlamentului şi Preşedinţiei acum şase ani. Pentru dezordini în masă şi devastarea celor două instituţii de stat au fost pornite peste 100 de cauze penale, iar 27 de oameni au fost condamnaţi.

Totodată, mai mulţi poliţişti au fost cercetaţi pentru tortură, exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Până astăzi doar cinci angajaţi ai instituţiilor de drept, printre care fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc şi poliţistul Ion Perju, au fost condamnaţi la închisoare. Niciunul dintre ei nu a ajuns însă după gratii.

Ministrul de Interne susţine că va solicita Interpolului ca Ion Perju, condamnat la 10 ani de închisoare, să fie dat în urmărire internaţională.

"Cei doi sunt daţi în căutare naţională, urmează să solicităm susţinerea Interpolului pentru a putea fi dat în căutare internaţională Perju. Prin vamele Republicii Moldova nu există traversare, doar dacă au părăsit ţara prin segmentul transnistrean", a spus ministrul de Interne, Oleg Balan. 

Ziua de 7 aprilie este o zi neagră în familia lui Valeriu Boboc, tânărul care a murit după ce a fost bătut cu bestialitate de poliţişti. Amintirile sunt la fel de vii, chiar dacă au trecut deja şase ani de la acele tragice evenimente.

"Şedeam în pat şi el s-a pornit spre uşă şi parcă s-a mai întors o dată la noi şi a spus: "Tată şi mamă, eu plec." A ajuns la uşă, când să iasă pe uşă, s-a mai întors odată şi se uită la noi aşa parcă simţea că ultima dată. Părinţii care şi-au pierdut copiii, numai ei ştiu ce înseamnă asta", povestește îndurerat tatăl lui Valeriu, Victor Boboc. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu