Seceta va tăia pofta iubitorilor de carne. Fermierii anunţă scumpiri VIDEO

Embed:

Carnea se va scumpi, în următoarele luni, spun fermierii. Din cauza secetei din acest an, volumul furajelor a scăzut, iar preţul lor s-a majorat. Cheltuielile agricultorilor au crescut, iar mulţi dintre ei preferă să sacrifice animalele. 

Pe parcursul ultimelor două luni, preţul unui kilogram de carne de pasăre a crescut cu şase lei. Asta în timp ce furajele s-au scumpit cu aproximativ 70 la sută. Fermierul Viorel Voino, din Cantemir, creşte 25 de mii de păsări. Deficitul de furaj l-a determinat să sacrifice păsările şi să cumpere altele, mai mici, care consumă mai puţin.

"Scumpirea furajului, în mod direct, scumpeşte şi produsul finit: carnea şi ouăle. În luna mai aveam un preţ de carcasă de pui la 29 de lei, preţ pe cutie. Acum avem 34-35, adică o creştere de cinci, şase lei pentru un kilogram", a declarat fermierul Viorel Voino.

Scumpirile vor continua, spun fermierii. "Această creştere va avea loc inevitabil. Majorările ar putea interveni în timpul apropiat, într-o lună-două, până la finele anului", crede  Alexandru Slusari, preşedinte "Uniagroprotect".

Crescătorii de păsări spun că o soluţie ar fi introducerea restricţiilor la exportul de cereale.

"Pentru ultimele cinci luni de zile care au rămas până în anul 2012 şi anul care vine, sper că totuşi Guvernul va limita exportul de cereale", susţine Nicolae Covaş, preşedintele Asociaţiei Avicultorilor.

Dacă, în luna mai, un kilogram de porumb costa 2,5 lei, acum acesta costă 4,5 lei. Un kilogram de soia putea fi cumpărat cu 6 lei, iar acum, cu 10 lei. Grâul s-a scumpit de la 2,5 lei până la 3,7 lei pentru un kilogram, iar floarea-soarelui - de la 2,6 lei, până la 4 lei pentru un kilogram. Preţul final al unui kilogram de furaj costa în luna mai 4,5 lei, iar acum este cu 70 la sută mai scump, adică 7,5 lei.

Anterior, Fondul Monetar Internaţional a recomandat Guvernului să nu impună restricţii la exportul cerealelor, aşa cum s-a întâmplat în 2011.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu