Seceta îşi arată colţii! Cum vor fi compensate pierderile suportate de producătorii de mere

Embed:

Seceta ne lasă fără mere în acest an. Volumul producției va fi cel mai mic din ultimii cinci ani. Dacă în 2011 au fost culese peste 270.000 de tone de mere, în acest an specialiştii prognozează o recoltă de până la 250.000 de tone.

Victor Bajereanu din satul Stolniceni, raionul Edineț, are o livadă de mere care se întinde pe o suprafață de 70 de hectare. Fermierul susține că, din cauza secetei din acest an, dar și a înghețurilor din toamna trecută, recolta este cu 40 la sută mai mică, iar 30 la sută din producţie va fi dusă la întreprinderile de procesare.

"Noi aici le-am cules deja o dată, le-am ales care au fost mai mari mai bun pentru export. Restul tot la suc. Din cauza lipsei de umezeală, merele cad și nici pe sol nu se păstrează pentru că temperatura este excesivă", a spus fermierul Victor Bajereanu.

Pomicultorul mai spune că arșita din această vară va afecta și producţia de mere de anul viitor.

"După cum se știe toți mugurii florali se depun în luna iulie, începutul lui august, lună în care a fost secetă și temperaturi excesive. Anul trecut am avut tot pierderi foarte mari, în jur de un milion de lei. Anul acesta am cheltuit doar pentru chimicale și salarii 3 milioane de lei", a spus femierul Victor Bajereanu.

Totuşi, fermierii spun că, în privinţa calităţii merelor, lucrurile nu stau chiar atât de prost.

Deși fructele sunt mai puține și mai mici, în acest an, ele sunt mult mai dulci. Astfel, pentru a obține un litru de suc este nevoie de o cantitate mai mică de mere.

Ministrul Agriculturii susţine că pierderile suportate de producători vor fi compensate datorită preţului merelor, care este mai mare comparativ cu anul trecut.

"Astăzi, fabricile achiziţionează mărul pentru procesare cu un leu 60 de de bani şi chiar până la un leu şi 90 de bani. Nu aş considera că ar putea fi anumite nemulţumiri. Chiar dacă recolta va fi mai mica, preţul este mai mare", a spus ministrul Agriculturii, Ion Sula. 

În Moldova, suprafaţa plantată cu meri este de peste 65.000 de hectare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu