SECETĂ ÎN MOLDOVA! Culturile sunt afectate, iar roada ar putea fi compromisă. VEZI ZONELE CRITICE

Embed:

Seceta a lovit Moldova. Temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă afectează culturile de primăvară. Potrivit specialiştilor, nivelul umidităţii solului a scăzut considerabil în luna mai, iar cel mai mult au de suferit porumbul, floarea-soarelui și sfecla de zahăr.

Totodată, meteorologii nu au veşti bune nici pentru următoarea perioadă. Ei spun că, în această vară, va ploua mai puţin decât de obicei.

Datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că pe o bună parte din teritoriul țării solul este uscat până la 20 de centimetri adâncime.

În nordul ţării, cele mai afectate sunt raioanele Soroca, Fălești şi Glodeni. În aceeaşi situaţie este şi raionul Camenca din stânga Nistrului. Pe hartă, culoarea roşu arată că în aceste zone umiditatea în sol este foarte redusă.

Situaţia este mai bună doar în câteva raioane din centrul ţării. Seceta afectează, aproape integral, sudul ţării. Pe hartă, cu roşu sunt indicate raioanele Leova, Comrat, Basarabeasca și Ștefan-Vodă. Umiditatea solului este normală doar în raionul Ocniţa.

Pe parcursul săptămânii trecute, nivelul precipitațiilor a fost sub norma admisibilă. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile vor cădea ploi slabe care nu vor schimba însă esenţial situaţia.

Fermierii spun că dacă ploile vor întârzia ar putea înregistra pierderi considerabile:

"Este perioada, momentul critic când are nevoie de apă. Cu întârzierea precipitațiilor, va scădea roada evident. Măcar un 20-30 de litri la metru pătrat dacă ar fi, ar fi suficient pentru o perioadă de 2 săptămâni pentru cât de cât a ameliora situația", a spus fermierul din satul Mălăiești, raionul Orhei, Alexei Ivanov.

Cei mai mulţi dintre producători s-au pregătit deja sufleteşte pentru un an agricol greu:

"E uscat, dar noi prășim. Poate o da Dumnezeu și va ploua și vom avea porumb. Ce să facem?"

"Culturile stau uscate din cauză că nu-s ploi".

"De la părinții mei știu: dacă în luna mai nu-i polaie, înseamnă că roadă nu va fi".

"E foarte uscat. Iată niște iarbă. El s-a uscat timp de vreo două ore".

Oamenii spun că sunt nevoiți să ude culturile de câteva ori pe zi:

"Am pus sfeclă, morcov și castraveți și nu au ieșit. Este foarte uscat. Trebuie să cărăm apă multă, numai răsadul putem să-l udăm de la robinet, dar așa trebuie să tragem în grădină stropitoare. Nu știu dacă anul acesta vom avea roadă", a explicat o femeie.

Îngrijorările oamenilor sunt confirmate şi de meteorologi.

"Lipsa precipitaţiilor se reflectă şi asupra nivelului scăzut în râuri şi asta vorbeşte deja de o tendinţă a unei secete hidrologice. În următoarele zile se aşteaptă nişte ploi neînsemnate, pe alocuri, care, din păcate, nu vor atenua acest efect de secetă. Vom avea o vară călduroasă cu temperaturi peste norma medie multianuală şi cu precipitaţii izolate nedepăşind normele", a spus şeful direcției Hidrologie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Vasile Cazac.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu