Seceta din această toamnă a afectat grav semănăturile de grâu din ţară

Embed:
Seceta din această toamnă a afectat grav semănăturile de grâu din ţară. Cerealele nu au avut cantitatea suficientă de apă pentru a se dezvolta, iar acest lucru, potrivit specialiştilor în agricultură, va compromite din productivitatea grâului la hectar.

  "Eu în ultimii 50 de ani, nu ţin minte aşa secetă drastică, de atîta timp, de aşa longevitate", a spus agricultorul, Nicanor Buzovoi.  

În această toamnă, Nicanor Buzovoi din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a semănat grâu pe o suprafaţă de aproximativ 700 de hectare. Fermierul susţine că seceta din ultimele luni, i-a afectat deja o bună parte dintre semănături.

  "E insuficienţă de umeditate. Totală. Nu că aşa, dar totală. Că dacă nu o să mai fie ploi, şi tot aşa şi iarna, şi primăvara, o să se uscuce toate. Pentru că nu e rezervă în sol", a spus agricultorul, Nicanor Buzovoi.   

Potrivit fermierului, procentajul umidităţii de pe terenurile agricole pe care le deţine este de aproape 10 ori mai mic decât ar trebui să fie în normă. Astfel, grâul a încolţit neuniform. În rezultat, din cele 700 de hectare de semănături, doar 150 s-au dezvoltat corespunzător.

  "Deja sunt compromise semănăturile că nu s-au înfrăţit şi intră în iarnă, care în faza numai de încoţire, careva numai au răsărit şi nu au dovedit să se înfrăţească. Nu-s pregătite să intre în iarnă", a spus agricultorul, Nicanor Buzovoi.   

Responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii susţin că plantele ar mai putea fi salvate dacă în această iarnă va ninge suficient.

  "Întradevăr în Republica Moldova este un deficit de umezeală la adâncimea de un metru. Seminţele au fost încorporate pe un pat germinativ uscat şi o mare parte din ele nici nu au încolţit. Dar, aceasta nu este un motiv de îngrijorare. Desigur ele nu vor creşte iarnă, ele vor încolţi şi sub zăpadă se vor simţi bine", a spus şeful de direcţie din cadrul Ministerului Agriculturii, Vasila Şarban.

În total, în acestă toamnă, agricultorii din ţară au semănat grâu pe o suprafaţă de aproximativ 300 de mii de hectare.
loading...

Lasă un comentariu