Seceta AMENINŢĂ culturile. Deşi sperau la o recoltă bogată, lipsa precipitaţiilor le-a dat planurile peste cap agricultorilor

Embed:

Seceta din ultimele două luni le dă bătăi de cap fermierilor. Deşi sperau la o recoltă bogată, lipsa precipitaţiilor le-a dat planurile peste cap.

Mihal Bejan din orașul Costești, Râșcani, a semănat rapiţă pe o suprafață de 150 de hectare, iar din cauza pământului uscat, 50 la sută din semințe nu au încolţit.

"În zona noastră, anume zona Prutului, ploile n-au ajuns. Trebuie recultivat și resămânțat cu altă cultură, cu grâu sau orz de toamnă", a spus agricultorul.

Fermierul mai spune că în acest an a obținut o recoltă mai mică decât se aștepta:

"Au compromis roada la culturile târzii, aceeași floarea-soarelui, aceeași soia, același porumb. Am avut câmpuri unde am căpătat și 3.800, am avut alături, peste drum, câmp unde am recoltat numai o tonă 800 kilograme".

Și merele au fost afectate. Proprietarii livezilor spun că fructele au fost pârjolite de arşiţă şi bătute de grindină.

Mihai Brânză din Văratic, Râșcani, spune că aproape 70 la sută din roadă va fi vândută pentru suc.

"Mărul în loc să se dezvolte, el a fost afectat. A fost pârlit. Insuficiența apei în sol. Dimensiunile sunt puțin mai mici, culoarea… deja nu mai pot să o dau la realizare la un preț mai bun", a declarat fermierul Mihai Brânză. 

Şi la hidrocentrala de la Costești din raionul Râșcani se atestă o situaţie complicată. Nivelul apei din lacul de acumulare Costești-Stânca a scăzut cu 50 la sută, astfel, capacitatea de lucru a centralei electrice s-a redus cu 80 la sută.

"S-a redus capacitatea de producere, nu avem apă în lacul de acumulare",a explicat Vasile Cojocari, administrator nodul hidrotehnic Costești-Stânca.

Autoritățile locale din raionul Râșcani spun că din cauza secete nu a fost posibilă semănarea rapiței pe suprafața planificată.

"Era greu chiar de prelucrat și cu scarificatorul, nu intra în pământ. Mai puțin așteptată a fost situația și cu rapița. Nu au fost condiții de semănat. Nu era umezeala care să îndestuleze încolțirea semințelor", a declarat șeful Direcției Agricultură din Consiliul Raional Râșcani, Leonid Ţurcanu. 

Potrivit meteorologilor, în perioada 1 august - 20 septembrie, 10 la sută din teritoriul Moldovei a fost afectat de secetă severă.

Cantitatea de precipitaţii căzute a fost între 5 şi 20 la sută din normă.

În cea mai mare parte a ţării, aceasta a fost între 25 şi 65 la sută din normă, iar în restul ţării condiţiile climaterice au fost bune.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu