Seceta a prins Guvernul nepregătit. O treime din recolta de grâu, compromisă

Embed:

Seceta a afectat serios recolta de grâu de anul acesta. Astfel, o treime din roadă este compromisă. Potrivit ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, rapiţa a fost compromisă în totalitate, din cauza caniculei. 

"În luna iunie, ca niciodată am avut cu 5 grade mai mult, iar în rezultat, culturile s-au dezvoltat prematur şi vom avea cu o treime mai puţin grâu, 550 mii tone. Sistemul de rachete antigrindină, doar în luna mai, a utilizat jumătate din rachete, atât de masivă a fost grindina", a spus Bumacov.

"Şi culturile de toamnă se află în mare pericol, floarea soarelui, porumbul, sfecla de zahăr, dar şi culturile multianuale", atenţionează Vasile Bumacov.

Ministrul Agriculturii susţine că la moment, mult mai importante sunt măsurile pe termen mediu şi scurt, decât cele pe termen lung, pentru a fi salvate culturile care încă nu au fost compromise în totalitate.

În această situaţie, premierul Vlad Filat a cerut să fie efectuată o evaluare a situaţiei, pentru a se putea acţiona în continuare: "În primul rând, avem nevoie de evaluare obiectivă. Vom fi foarte vigilenţi, vom urmări nu doar ce se întâmplă anul acesta, ci şi ce se va întâmpla în 2013. Avem nevoie nu de emoţii, ci de gândire şi analiză".

Şeful Guvernului le-a sugerat miniştrilor să uite de concedii şi să-şi pună la treabă subalternii: "Mişcaţi colaboratorii din ministere în teritorii, să nu stea doar la telefoane".

De asemenea, Vlad Filat speră la o cooperare între agricultori şi sistemul bancar, pentru a evita problemele ce ar putea apărea la capitolul restituirii creditelor.

"Dacă va fi nevoie, vom utiliza şi fondul de rezervă, urmează să identificăm surse pentru irigare, dacă va trebui, vom oferi şi ajutor pentru motorină. În caz de necesitate, vom cumpăra cantitatea de grâu compromisă. Nu este un dezastru, ci o situaţie complicată", a subliniat prim-ministrul.

Totodată, şeful Guvernului a cerut ca în fiecare zi, dimineaţa şi seara, să-i fie prezentate rapoarte cu privire la modul în care derulează situaţia.

Iar dacă va fi necesar, vor fi consultaţi şi partenerii externi, inclusiv experţii Fondului Monetar Internaţional, a punctat Filat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu