Seceta a cuprins toată Moldova. Lacurile seacă, iar agricultorii se usucă de dorul ploii

Embed:

Seceta a cuprins toată Moldova. Din cauza arşiţei, pământul a crăpat, iar plantele s-au uscat pe câmp. Chiar şi nordul ţării, care nu prea ducea lipsă de precipitaţii, acum se usucă la propriu. Agricultorii sunt disperaţi şi spun că dacă nu va mai ploua o săptămână, munca lor se va duce pe apa sâmbetei. 

Din cauza arșiței, un lac din apropierea orașului Edineț a secat. Acesta alimenta un alt bazin acvatic care este singura sursă de irigare pentru o livadă de meri. Din lipsă de apă, o parte din recoltă va fi compromisă.

"Poate aduce pierderi foarte mari, în principiu este făcut deja și un sondaj. În jur de 30 de procente sunt piederile din cauza secetei pentru că livezile nu sunt irigate", a spus reprezentantul Primăriei Edineţ, Vadim Caraulan.

Nu doar livezile au de suferit, dar şi și plantațiile agricole.

În speranța că vor găsi un sprijin, agricultorii bat zilnic la ușa Primăriei.

"O parte bună deja din agricultori vin din zonă, cu anumite demersuri la Primărie, de a fi scutuți de diverse impozite care trebuie să le plătească sau plata pentru arenda terenurilor agricole. Dacă în următoarele zile nu va fi ploaie, va fi o problemă și pentru zona de nord a ţării", a declarat primarul oraşului Edineţ Constantin Cojocari.

În prezent, este în vigoare avertizarea cod galben de secetă hidrologică, emisă luni de meteorologi.

AVERTISMENT pentru toată ţara: Meteorologii anunţă COD GALBEN DE SECETĂ

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu