Seceta a afectat recolta de sfeclă de zahăr. Ce spun fermierii despre producţia din acest an

Embed:

Experţii Ministerului Agricultorii prognozează pentru acest an o recoltă de sfeclă de zahăr de până la 32 de tone la hectar. Unii fermieri din nordul ţării susţin că seceta din ultima perioadă le-a diminuat producţia chiar în jumătate. Recoltarea va începe în câteva săptămâni.

Vremea ploioasă din primăvară i-a bucurat pe fermierii din nordul țării care sperau să strângă până la 60-70 de tone de sfeclă de zahăr de pe un hectar. Seceta din ultimele săptămâni le-a cam stricat planurile.

Igor Popovschi, agronom într-o asociație care gestionează peste 500 de hectare din trei sate din raionul Florești, spune că se așteaptă la o recoltă de doar 30 de tone. Asta înseamnă că vor fi recuperate doar cheltuielile. Pentru un hectar acestea se ridică la 25 de mii de lei.

"Practic în două săptămâni s-a uscat. Dacă în prima jumătate a lunii iunie era încă bunișoară, acum ultimele două săptămâni când a fost arșița a ajuns la așa situație. Această sfeclă cântărește în jur de 300 de grame. Sfecla trebuie să fie în jurul la 800 de grame", a spus agronomul Igor Popovschi.

Sunt fermieri care se vor alege cu o recoltă mai bogată.

Andrei Bîrcă din satul Ghindești, din același raion, va recolta 50 de tone de pe un hectar. Și asta pentru că a folosit îngrășăminte minerale și tehnologii moderne. Agricultorul aștepta să strângă însă 70 de tone de pe un hectar.

"Cu tehnologiile noastre aplicate care sunt puţin mai scumpe decât o tehnologie tradiţională. Dar în schimb avem speranţa de a păstra din ceea ce am semănat", a spus acesta.

Specialiștii spun că sunt mai mulți factori de care depinde recolta de sfeclă de zahăr.

"Luna iulie a fost fără precipitații și nu a plouat, în special în raioanele unde este cultivată sfecla de zahăr. Recolta depinde și de tehnologiile implementate în cultivarea acestei culturi", a spus șeful Centrului Monitoring Agrometeorologic, Tatiana Mironova.

Potrivit Uniunii Producătorilor de Zahăr, prețul de achiziție la fabrici a sfeclei de zahăr va fi, în medie, de 600 de lei pentru o tonă, comparabil cu cel din 2015.

În acest an, sfecla de zahăr a fost cultivată pe aproximativ 23 de mii de hectare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu