Se schimbă legea. Jumătate dintre deputaţi ar putea fi aleşi în circumscripţii electorale, iar jumătate - pe liste de partid

Embed:

Deputaţii au votat astăzi în prima lectura un proiect de lege, care prevede că cetăţenii îşi vor exprima votul la alegeri în cadrul sistemului electoral mixt. Asta înseamnă că 51 de deputaţi, din cei 101, vor fi aleşi în baza listelor de partid. Alţi 50 de parlamentari vor fi aleşi în baza circumscriptiilor nominale.

Totodată, potrivit proiectului, cetăţenii moldoveni din diasporă vor vota pe circupscripţii naţionale, la fel ca şi cei din Transnistria, care îşi vor exprima votul pe malul drept al Nistrului. Proiectul a fost propus de Partidul Democrat şi a fost votat de majoritatea deputaţilor. Comuniştii au criticat proiectul. 

"Un asemenea sistem există în mai multe ţări. Acum la noi cetăţenii votează listele sau liderii partidelor. Dacă ar fi o legătură mai apropiată de cetăţean, ar fi şi o mai mare credibilitate. Un alt argument este că şi partidele mici, extraparlamentare, vor avea şansa să aibă un reprezentant, doi, în Parlament, Găgăuzia – la fel. (...) Proiectul a fost discutat, dezbătut şi analizat de structurile europene şi ale Consiliului Europei. Proiectul are ca scop apropierea politicianului de cetăţean, astfel ca omul să ştie ce face deputatul pe care l-a ales. Să nu ni se spună că noi nu ştim ce faceţi acolo în Parlament", a explicat deputatul PD Andrian Candu. 

Liberal-democraţii au susţinut acest proiect, menţionând că în lectura a II-a sunt necesare unele modificări în unele articole. "PLDM va susţine acest proiect de lege, pentru că a fost şi un obiectiv al PLDM, discutat în 2009 şi 2010. Dar pentru lectura II vom veni cu amendamente. Aliniatul referitor la cetăţenii din stânga Nistrului propun să fie redactat", a spus deputatul PLDM Tudor Deliu. 

"Schimbarea sistemului electoral în unul mixt este unul destul de riscant. Acest sistem a creat probleme şi în România, şi în Georgia. Nu întotdeauna este un sistem echitabil. S-ar putea ca un candidat care a acumulat mai multe procente să nu intre în Parlament, după împărţirea mandatelor. Şi femeiile ar putea fi discriminate, pentru că ele nu dispun de fonduri pentru a cumpăra voturile. Este foarte periculos, o să trecem la cumpărarea voturilor, într-o tară săracă există acest factor, iar asta nu ar exprima adevărata voinţă politică", a menţionat deputatul liberal Corina Fusu. 

"Prin acest proiect, făcut la comandă politică, recunoaşteţi că Republica Moldova nu mai are nicio şansă să revină la restabilirea teritorială, renunţaţi la Transnistria. De aceea cred că proiectul trebuie revăzut, trebuie prelucrat", a declarat comunistul Sergiu Stati. 

Publika.md menţionează că în Republica Moldova nu a fost folosit la niciun scrutin sistemul electoral mixt. Doar la alegerile parlamentare din 1990 s-a aplicat sistemul de vot uninominal. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu