Se nasc tot mai puţini copii, numărul nou-născuţilor s-a redus de două ori

Embed:

În Moldova se nasc tot mai puţini copii. Potrivit datelor Oficiului Stării Civile, anul trecut, numărul nou-născuţilor a fost de aproape 47 de mii 400, cu aproximativ 3 200 de micuţi mai puţini decât în 2015. Dacă în oraşe, rata natalităţii se menţine stabilă, atunci în sate numărul nou-născuţilor scade pe an ce trece. Specialiştii susţin că motivul pentru care pe lume vin tot mai puţini bebeluşi ar fi infertilitatea şi migraţia. 

Dacă în oraşe se nasc mai mulţi copii, atunci în unele localităţi din ţară situaţia este alarmantă. Astfel, anul trecut în municipiul Chişinău au venit pe lume 9.373 de bebeluşi, cu o sută mai mulţi decât în 2015. Pentru comparaţie, în satul Grebleşti, raionul Străşeni, în ultimii doi ani numărul nou-născuţilor s-a redus de două ori.

În raport cu anii precedenţi, în 2016 natalitatea este un pic mai scăzută. În 2014 a fost 13 copii, în 2013 au fost 17 copii, anul trecut doar 7. Anul acesta până când sunt doar două mame la evidenţă.Noi suntem un sat şi aşa micuţ şi atunci când natalitatea este foarte mică mergem spre pierzania acestui sat.

Rata scăzută a natalităţii condamnă satele la dispariţie. Astfel, din cauza numărului mic de copii, în satul Grebleşti şcoala a fost închisă. Sătenii spun că satul rămâne tot mai pustiu.

Medicii afirmă că indicatorul redus al natalităţii este din cauza infertilităţii şi amânării dorinței mamelor de a naște copii. În prezent, aproximativ 20 la sută dintre cupluri nu pot concepe copii, faţă de 7 procente înregistrate în anul 2006.

"Copiii nu mai reprezintă prima prioritate pentru femei.Cel mai frecvent, primul copil apare când femeia are între 28 şi 30 de ani. Asta înseamnă că la 30 de ani, când femeia nu mai este foarte sănătoasă. O altă cauză a sterilităţii masculine a servit cele două epidemii de oreion.Care s-a manifestat prin sterilitate. Oreionul afectează mult sistemul reproductiv masculin" a menţionat Cristina Ipati, ginecolog.

"Sunt motive economice în primul rând, în al doilea rând suntem o societatea capitalistă, e mai greu să întreţii un copil. Ar fi un factor că familia nu este întregită şi de exemplu pot să aibă un copil şi să nu se decidă să îl facă şi pe al doilea. Chiar la nivel european şi mondial este o tendinţă ca familiile să se întemeieze la o vârstă mai târzie" a menţionat Mihai Bologan, sociolog.

loading...

Lasă un comentariu